Dobânzile la depozite nu acoperă inflaţia

Dobânda medie la depozitele populaţiei a scăzut cu o jumătate de punct procentual în primele două luni din 2011 şi a ajuns la 7,1% pe an la sfârşitul lui februarie. În paralel inflaţia a urcat la 7,6%, astfel că deponenţii s-au trezit că dobânda încasată de la bancă nu mai ţine pasul cu creşterea preţurilor, informează Ziarul Financiar.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului Dobânzile la depozite nu acoperă inflaţia

Dobânzile la depozite nu acoperă inflaţia (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Inflaţia a urcat uşor peste dobânda medie la depozite din vara lui 2010 ca urmare a majorării TVA, dar decalajul s-a accentuat în februarie, când preţurile alimentelor au răbufnit şi au urcat inflaţia cu 0,6 puncte procentuale.

Dobânda reală (diferenţa dintre inflaţie şi dobânda afişată) ar trebui să reintre în teritoriul pozitiv, pe măsură ce impactul majorării fiscalităţii se va tempera, spun analiştii.

"Dobânzile la depozite ar trebui să devină real pozitive în perioada următoare, pe măsură ce impactul majorării TVA se va evapora. Era normal ca dobânzile să scadă în ultimele luni deoarece numărul promoţiilor s-a redus. Cred însă că vom vedea în continuare promoţii la depozite", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Citeşte mai multe despre dobânzile la depozite pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici