Documentele primarului Videanu îl bagă la abuz pe fostul primar Băsescu

Terenul parcului a fost cumpărat pentru utilitate publică, dar a fost retrocedat în locul altui teren, fără ca schimbul să fie aprobat de CGMB şi, mai mult, la data retrocedării, era în litigiu.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Documentele primarului Videanu îl bagă la abuz pe fostul primar Băsescu

Documentele primarului Videanu îl bagă la abuz pe fostul primar Băsescu

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a prezentat ieri public documentele pe care le deţine în arhiva municipalităţii referitoare la Parcul Bordei, retrocedat de fostul primar general Traian Băsescu omului de afaceri Costică Costanda. El spune că, de-a lungul timpului, a încercat, prin negocieri succesive, să dea o soluţie viabilă pentru Parcul Bordei. „Am încercat să ofer depoul din spatele Guvernului, am încercat prin recompensare, dar nu am reuşit. Legea contenciosului administrativ mă obligă, în schimb, să dau consilierilor posibilitatea de a aplica sentinţa instanţei de modificare a planului urbanistic. Personal, consider hotărârea judecătorească un atentat la autonomia administraţiei locale, singura îndreptăţită să decidă asupra dezvoltării localităţii”, a declarat, ieri, primarul Capitalei în conferinţa de presă.

Videanu a încercat să demonstreze că fostul primar general Traian Băsescu a retrocedat legal cele 3,3 hectare de teren pe malul Lacului Floreasca către omul de afaceri Costică Costanda. Ieri, primarul a pus, în sfârşit, la dispoziţia presei atât actul de proprietate al municipalităţii asupra terenului (din 23 septembrie 1933), cât şi alte documente care, spune el, ar dovedi că terenul era domeniu privat al Bucureştiului şi putea fi retrocedat legal. Numai că aceste documente aruncă şi mai multe semne de întrebare asupra „afacerii Bordei”, gestionată de actualul preşedinte, Traian Băsescu, pe vremea când era primar general.

Mai întâi, municipalitatea a devenit proprietară asupra malului de lac în baza unei decizii de atunci a Ministerului Lucrărilor Publice, pentru cauză de utilitate publică, şi anume asanarea lacului Colentina. Altfel spus, statul a decis să exproprieze pe cineva pentru a-i folosi proprietatea ca domeniu public. Pentru că, dacă Guvernul României ar expropria un teren, să zicem, pentru construirea unei autostrăzi şi apoi l-ar retroceda, în compensare, fără să-l treacă în domeniul privat, ar face o mare ilegalitate, iar titlul de proprietate ar fi nul. Or, exact aşa ceva s-a întâmplat, pe 5 septembrie 2003, când Băsescu i-a dat prin dispoziţie lui Costanda terenul aflat în utilitatea publică a Capitalei, fără ca schimbarea domenialităţii (trecerea din domeniul public în cel privat al oraşului) să fie aprobată de Consiliul municipal, conform legii.

Dar actul de proprietate deţinut acum de Costanda are şi alte motive să fie nul de drept. Pentru că, potrivit Legii 213/1998, privind proprietatea publică şi privată, este considerată proprietate publică (şi, deci, nu poate fi retrocedată, fiind prin Constituţie imprescriptibilă, inalienabilă şi insesizabilă) acea bucată de teren pe care apar lucrări de amenajare ca spaţiu public (alei, bănci, eventual iluminat public). Or, pe terenul deţinut acum de Costanda apar - chiar şi pe planurile puse la dispoziţie de Videanu - pe lângă un poduleţ, o serie de alei (vezi foto!). „Sunt realizate de Administraţia de lacuri, parcuri şi agrement”, a spus mai întâi Videanu. „Sunt alei de pământ!”, a încercat el să-l scoată basma curată pe fostul său şef de partid.

Mai mult, deşi avea sentinţe judecătoreşti pentru 3,3 ha sub Satul Francez încă din 1999, Costanda a primit terenul pe malul lacului Floreasca prin dispoziţii ale primarului Băsescu, unde se invocă Legea 10/2001 (ulterioară sentinţei şi care nu are legătură cu deciziile instanţei, ci cu cele ale Comisiei de aplicare a Legii 10).

Ca să arate că era domeniu privat, Videanu a prezentat presei o hotărâre judecătorească în care instanţa constată, chipurile, că terenul respectiv este domeniu privat al oraşului. Numai că aici apare încă o ilegalitate: sentinţa respectivă a fost dată în noiembrie 2003, la două luni după ce terenul fusese retrocedat de Băsescu. Altfel spus, primarul Băsescu a comis o ilegalitate şi pentru că a retrocedat un teren aflat în litigiu pe Legea 18/1991, între Primăria sectorului 1 şi două moştenitoare, Angelescu Ioana şi Angelescu Monteoru Geta.

Iar Băsescu nu poate spune că primăria nu ştia, pentru că, aşa cum este consemnat în sentinţă, dacă se interesa ar fi aflat că e în litigu şi că tot o comisie municipală, cea de aplicare a legilor fondului funciar a respins în decembrie 2002 cererea de retrocedare a celor două moştenitoare, „întrucât terenul se află în domeniul public al municipiului Bucureşti”! Dar Comisia de aplicare a Legii 10/2001 a considerat că, pentru Costanda, terenul respectiv nu este domeniu public. Întrebat dacă el ar retroceda un teren aflat în litigiu, primarul Videanu a răspuns: „Nu restitui terenuri ale foştilor proprietari pe terenuri aflate în litigiu!”

Videanu spune că primarul sectorului 5, Daniel Marian Vanghelie, s-a implicat în scandal pentru că are un interes personal şi unul politic, iar primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ar fi şi el demagog, pentru că, deşi spune că vrea să salveze spaţiul verde, a dat autorizaţie de construcţie tot pe malul Lacului Floreasca, „pentru un edificabil aflat vizavi de Parcul Bordei”.În final, primarul general a recunoscut: „Sunt erori administrative în decursul timpului, pentru care eu, ca primar, sunt obligat să răspund acum.”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici