După gratii de la 13 ani

Proiectul de Cod Penal elaborat de echipa fostului ministru al Justiţiei, lansat în dezbatere publică, aduce şi alte surprize pe lângă cea privind legitima apărare. Una dintre ele vă poate atinge direct copiii. Fiii şi fiicele voastre pot fi pedepsiţi penal nu de la 14 ani, cum spune legea în vigoare, ci cu un an mai devreme.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului După gratii de la 13 ani

După gratii de la 13 ani

În Titlul cu dispoziţii referitoare la minori, proiectul stabileşte negru pe alb că fiii şi fiicele dumneavoastră pot răspunde penal începând de la vârsta de 13 ani. Practic, faţă de legislaţia actuală, vârsta la care se prezumă că un copil ar putea avea discernământ (în sens juridic) a fost coborâtă cu un an. Creatorii noului text de lege au prevăzut ca regulă de bază sancţionarea neprivativă de libertate pentru minorii infractori. Totuşi, copiii cu vârste între 13 şi 18 ani pot ajunge şi “după gratii”, adică într-un centru educativ sau într-unul de detenţie. Există patru situaţii în care aceştia pot fi închişi, potrivit articolului 115 din proiect: dacă au comis o infracţiune pedepsită de lege cu închisoarea de 10 ani sau mai mare; dacă sunt judecaţi pentru mai multe infracţiuni care prin natura, gravitatea, numărul sau frecvenţa lor arată gradul de periculozitate al minorului; dacă au mai săvârşit o infracţiune pentru care au primit o măsură educativă pe care au executat-o înainte de a doua faptă penală şi dacă infracţiunea pe care au comis-o a fost săvârşită prin ameninţări sau violenţe, ori dacă a produs decesul unei persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici