Mărieş contra Lege

Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie“, Doru Mărieş, a depus joi, 8 august, la serviciul Registratură al Înaltei Curţi recursul formulat de avocatul organizaţiei, Antonie Popescu. Potrivit mai multor reglementări în vigoare, deciziile Curţii Constituţionale sunt definitive şi obligatorii, posibilitatea de recurs nefiind prevăzută. Conform art. 147 alin. 4 din Constituţia României, „deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României“, iar „de la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor“

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Mărieş contra Lege

Mărieş contra Lege

De asemenea, conform articolului 31 alin. 1 al Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, decizia prin care se constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe, ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare este definitivă şi obligatorie. În recursul formulat, Asociaţia „21 Decembrie 1989“ apreciază că decizia pronunţată la 20 iunie 2007 de judecătorii Curţii Constituţ ionale (CCR) prin care anchetarea unor dosare istorice precum cel al Revoluţiei din Decembrie 1989 şi cele ale mineriadelor va fi trecută din sarcina procurorilor militari în cea a anchetatorilor civili, are implicaţii extrem de grave. „Decizia contravine flagrant articolului 17 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, articol care interzice abuzul de drept. În aceste dosare, victimele represiunii revoluţiei şi mineriadelor sunt private de dreptul prevăzut în articolul 6 din Convenţie, de a avea un proces echitabil, soluţionat înlăuntrul unui termen rezonabil - tocmai din cauza favorizării unei asemenea tergiversări a cercetărilor prin decizia nefastă a membrilor curţii menite să apere Constituţia“, se arată în expunerea motivelor de rescurs cu care reprezentanţii Asociaţiei „21 Decembrie 1989“ vor să atace decizia CCR. În acest context, Mărieş ne-a declarat ieri că „probabil Constituţia României este un pic în urmă faţă de normele europene. Este cazul să ne aliniem pentru că acum suntem membrii UE. Poate Curtea Supremă va ţine cont de această chestiune. Este un precedent ca o decizie a Curţii Constituţionale să fie atacată şi prin respectiva decizie a fost încălcat art. 6 din convenţia europeană“, a afirmat Doru Mărieş. Cât priveşte termenul din noiembrie pe care judecătorii Înaltei Curţi l-au acordat pentru soluţionarea cererii Asociaţiei „21 Decembrie 1989“, Mărieş a declarat: „Ar fi o ruşine să se dea un termen lung. Toată chestiunea se poate rezolva la un singur termen. Să se dea o decizie şi mergem la CEDO, important să creăm precedentul şi să nu lăsăm nouă oameni politici (n.r. - judecătorii CC), dintre care doi sunt implicaţi în dosar, să decidă această chestiune de importanţă naţională“, a mai spus Mărieş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici