Opinie Adrian Vasilescu: Un PIB cu două feţe

Statistica a venit ieri cu detalii privind PIB-ul din trimestrul al doilea şi din primul semestru. Merită să le analizăm. O faţă a PIB-ului exprimă optimism. Vedem că, în vreme ce de criză încă n-am scăpat, comunicatul INS ne dă speranţa că i-am pus punct recesiunii.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului Opinie Adrian Vasilescu: Un PIB cu două feţe

Adrian Vasilescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Plecând de aici, societatea românească trebuie să pună repede pe roate consolidarea creşterii economice mizând pe mai multă eficienţă şi pe mai puţină inflaţie. Începând, bineînţeles, cu restructurarea balanţei comerţului cu străinătatea. Şi care, ca orice balanţă, are două talere. Pe unul cântărim exporturile. Pe celălalt, importurile. Din ianuarie până acum, timp de mai bine de un semestru, ritmul de creştere al exporturilor (de 14,7%) l-a depăşit pe cel al importurilor - de 11,2%. E o cale bună. Dar drumul e lung.

Desigur, plusul de 0,3 la sută din primul semestru (seria ajustată sezonier) ar putea fi socotit o temelie prea puţin solidă pentru consolidarea creşterii economice. Seria brută însă - cu alte cuvinte conexiunea inversă - este de 1,6 la sută. O valoare ce justifică optimismul.

Cealaltă faţă însă exprimă pesimism. Fiindcă nu-i de ajuns să avem un PIB cu plus şi atât. Economia noastră nu asigură oferta de bunuri şi de servicii care să corespundă nevoilor ţării. Un avânt economic sănătos, care fireşte că s-ar regăsi în consum, va pleca numai de la o nouă ofertă de bunuri şi servicii. Fapt ce implică grăbirea reformelor structurale. Dar economia rămâne datoare societăţii cu acea ofertă de bunuri şi servicii pentru piaţa internă care să corespundă unor exigenţe sporite.

Citeşte continuarea materialuluipe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici