Opinie Lucian Croitoru, BNR: Ce ştim noi despre capitalism şi nu ştia Marx

Keynes a explicat în capitolul 24 din Teoria Generală că a scris o teorie pentru a salva capitalismul de el însuşi. Recent, Roubini a afirmat că Marx avea dreptate că sistemul capitalist se poate autodistruge. Ambele afirmaţii reflectă şi creează îngrijorare.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului Opinie Lucian Croitoru, BNR: Ce ştim noi despre capitalism şi nu ştia Marx

Lucian Croitoru (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

În fond, lăsând deoparte Atena lui Pericle, democraţia a apărut odată cu capitalismul. Ar putea, deci, democraţia să dispară odată cu capitalismul? De asemenea, ambele afirmaţii au apărut în urma unei crize economice majore. Ar putea, deci, criza actuală să fie declanşatorul unor conflicte între clasele sociale, care să ducă la autodistrugerea capitalismului? Sau este doar declanşatorul unei lupte între centrii de putere ai capitalismului pe tema modului în care acesta va fi administrat până la următoarea criză majoră?

Capitalismul şi Democraţia.

Un nou sistem economic ar putea veni în locul capitalismului doar dacă ar genera o productivitate mai mare decât cea generată de capitalism, aşa cum s-a întâmplat când capitalismul a înlocuit feudalismul. Dar cum se generează productivitatea? Productivitatea creşte dacă există inovare tehnologică şi de produs. Capitalismul a creat condiţiile pentru inovare permanentă şi i-a asociat acestei inovări un sistem de guvernare care să-l perpetueze. Toate acestea sunt asamblate într-un lanţ cauzal de aur: capital privat-pieţe libere-concurenţă-inovare-productivitate-democraţie.

Inovarea este rezultatul concurenţei dintre agenţii economici pe pieţe libere. În sfârşit, concurenţa pe pieţe libere nu apare decât dacă cel puţin o parte din mijloacele de producţie sunt în proprietate privată. Pentru că asigură creşterea productivităţii muncii, capitalismul asigură democraţia. Guvernarea democratică a apărut când, datorită capitalismului, nivelul productivităţii muncii a atins un nivel suficient de mare.

Citeşte continuarea materialului lui Lucian Croitoru pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici