Păun s-a înfoiat

Scandalul iscat de către directorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Irinel Păun, pe tema potenţialelor acte de corupţie săvârşite de predecesorul său, Marian Sântion, şi de către şeful Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID), Alexandru Cumpănaşu, la înfiinţarea Centrului Naţional de Voluntariat pentru Integritate (CNVI), riscă să angreneze România într-un război diplomatic fără precedent. Motivul: în încercarea de a-l înfunda pe Marian Sântion, şeful DGA le-a cerut ambasadorilor Marii Britanii şi Regatului Unit al Ţărilor de Jos în România, Anthony Robin Barnett şi Jaap L. Werner, să pună la dispoziţia instituţiei acte din care să rezulte situaţia sumelor avansate cu titlu de sponsorizare puse la dispoziţia AID de către cele două state în cadrul proiectului vizând înfiinţarea CNVI. Demersul lui Păun este surprinzător, ţinând cont de faptul că şi dacă ar fi avut documente din care să rezulte săvârşirea unor fapte de corupţie în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene destinate CNVI, el ar fi trebuit să sesizeze OLAF. Surse din mediul diplomatic susţin că ambasadorul Robin Barnett, a fost deosebit de contrariat de demersul şefului DGA şi a cerut oficialilor de la Palatul Victoria să lămurească „ofurile“ acestuia.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Păun s-a înfoiat

Păun s-a înfoiat

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a fost înfiinţată în baza Legii 161/2005 ca o structură specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului. Acesta a fost şi motivul pentru care DGA a fost susţinută de către Uniunea Europeană, prin acordarea de asistenţă din partea unor specialişti din Marea Britanie şi Spania, prin intermediul Proiectului de twinning PHARE RO 02/IB/JH- 07 Dezvoltarea măsurilor anticorupţie în Ministerul Administraţiei şi Internelor finanţat prin Programul Naţional PHARE 2002.
În vederea sprijinirii activităţilor DGA, dar şi pentru evaluarea instituţiei, a fost înfiinţat, la nivelul instituţiei, printr-un Ordin (nr. 1154/23.01.2006) fostului ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, un Comitet Strategic format din secretari de stat, şefi ai direcţiilor centrale din MIRA, şeful Corpului Naţional al Poliţiştilor şi câte un reprezentant de la trei ONG-uri (Asociaţia Română pentru Transparenţă, Societatea Academică Română Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei). Un rol important în constituirea şi funcţionarea acestui Comitet Strategic l-a avut Stephen Foste, consilierul de preaderare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii. Ţinând cont de cerinţele europene privind transparentizarea DGA, în martie 2006, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) a coordonat, în parteneriat cu MIRA, Ambasada Britanică la Bucureşti, UE (prin proiectul PHARE pentru dezvoltarea de măsuri anticorupţie în cadrul MIRA), compania Starlink Romania (trustul Leo Burnett) şi Organizaţia Internaţională pentru Tineret Euro26 România o amplă campanie de Responzabilizare Anticorupţie ale cărei rezultate au fost foarte apreciate de oficialii europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici