Povestea lui Bute, de la "Schilodul" la Mister KO. Cine este omul din spatele succesului

Lucian Bute este acum campion mondial pentru că în urmă cu 16 ani un puşti din Pechea l-a corupt pe "Mister KO" să intre într-o sală de box. "L-am furat de la fotbal", povesteşte Vasile Pavel (32 de ani), cel mai bun prieten din copilărie al lui Bute.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Povestea lui Bute, de la "Schilodul" la Mister KO. Cine este omul din spatele succesului

Povestea lui Bute, de la "Schilodul" la Mister KO. Cine este omul din spatele succesului (Imagine: George Filip/Mediafax Foto)

Au crescut pe aceeaşi stradă din Pechea, s-au jucat împreună şi au avut trasee asemănătoare până în 1998. Vasile "Vivel" Pavel a fost mai întâi camaradul de "bătut mingea" al lui Bute, apoi colegul lui de sală şi, mai târziu, umărul pe care Lucian a plâns atunci când a pierdut, controversat, meciul de selecţie cu Dorel Simion, dinaintea Olimpiadei de la Sydney (2000). ProSport l-a descoperit în Italia, la Torino, pe cel care i-a transmis actualului campion mondial de la profesionişti dragostea pentru "nobila artă".

"I-am spus «Schilodul»"
Vasile Pavel povesteşte: "Eu am început boxul în 1994, cu maistrul Felix Păun. Pe Lucian îl ştiam de mic, am crescut la două case de el, pe strada Muncii, colţ cu Vânătorului. Cel mai des ne întâlneam la fotbal, unde el era printre cei mai buni. Prin 1995, l-am convins să vină şi el la sală. La început, nici părinţii mei, nici ai lui nu ştiau că suntem boxeri. Credeau să mergem să jucăm fotbal". "Vivel" rememorează, uşor amuzat, primul contact cu boxul al celui care acum pare un pachet de muşchi: "Era atât de slab, încât i-am spus «Schilodul». Prima categorie, cea mai de jos, era 45 de kilograme, dar el avea mult mai puţin. L-am pus la îngrăşat, dar tot nu s-a apropiat de limită. Nu i-a plăcut boxul de prima dată, dar apoi a crescut într-o zi cât alţii în trei".

Deplasări cu Miţa, Dacia antrenorului
Împreună au plecat şi la primul campionat naţional. "Am câştigat faza zonală la Tulcea, iar mai apoi am plecat la finala de juniori de la Bucureşti. El a cucerit argintul, iar eu bronzul. A fost mare sărbătoare", punctează Pavel. Au urmat alte competiţii la amatori, alte medalii. "În 1998, eu am luat ultima medalie, bronz la tineret. M-a învins Claudiu Râşco în semifinale. Şi acolo am plecat tot cu Dacia veche a maistrului Felix Păun, Miţa îi pusese numele. În acel an ni s-au despărţit şi drumurile. El a plecat la Sighet, la Lauruc, eu am trecut la profesionişti".

Citeşte continuarea materialului despre Bute pe www.prosport.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici