- Home
- Revista presei
- (24.11.2011, 01:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tu ştii ce se întâmplă cu taxele tale? Plătitorii de taxe, faţă în faţă cu cheltuitorii de taxe
Lipsa de transparenţă în construcţia bugetului pe 2012 stârneşte neîncredere în rândul contribuabililor. Prognozele de creştere a veniturilor prevăzute în bugetul pentru 2012 sunt prea optimiste pentru că cei care au lucrat la construcţia bugetului au avut o abordare pur contabilă, iar lipsa de transparenţă a Guvernului şi a unei strategii de creare de noi locuri de muncă conturează o perspectivă nerealistă a bugetului pentru anul viitor - aceasta este concluzia la care au ajuns ieri economiştii, oamenii de afaceri şi analiştii care au participat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert.
Urmărește
11 afișări
Tu ştii ce se întâmplă cu taxele tale? Plătitorii de taxe, faţă în faţă cu cheltuitorii de taxe (Imagine: Mediafax Foto)
"Am impresia în acest moment că trăim într-o lume paralelă, nu ne dăm seama ce urmează ca perspectivă de creştere economică, pe ce model de creştere economică ne bazăm. Înainte de criză, creşterea era bazată pe capitalul străin, la fel cum se întâmplă în toate ţările emergente importatorare de capital străin. Însă problema este de unde mai iau acestea capital străin, în contextul în care o lume întreagă se bazează pe acest capital, iar aceşti bani au însemnat o îndatorare externă foarte mare. Mai putem folosi acest model, mai e viabil pe termen mediu sau lung? Clar nu. Însă reducerea dependenţei de capitalul extern se face prin economisire, iar pe termen scurt economisirea creează un efect negativ în consum, însă pe termen lung creează potenţial în a investi", este de părere Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Ziarul Financiar a început săptămâna aceasta o campanie referitoare la modul în care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei (45 mld. euro) pe care Guvernul estimează să le strângă în anul 2012 la bugetul consolidat, după cum indică proiectul legii bugetului, şi anume campania " Tu ştii ce fac taxele tale?". De ce? O analiză ZF arată că un salariat care primeşte salariul mediu net pe economie ( de 1.400 de lei net) plăteşte anual la stat taxe şi contribuţii în cuantum de jumătate din valoarea unui autoturism Dacia Logan.
Şedinţa deschisă se redacţie ZF Expert a reunit cinci oameni de afaceri, economişti şi analişti care au discutat pe tema proiectului de buget pentru 2012. Proprietarul Mobexpert, Dan Şucu, a subliniat faptul că modelul de creştere economică pentru anul viitor, bazat pe exporturi, nu este sustenabil şi că, în continuare, Guvernul nu s-a bazat la construcţia bugetului pe contribuţia pe care populaţia activă ar putea să o aducă la creşterea economică.
"Nu cred în posibilitatea de a avea export puternic fără o piaţă internă de o anumită dimensiune. Există o neclaritate şi în ceea ce priveşte măsura în care populaţia activă va conduce la creşterea economică. Într-un an ca 2012 nu văd ca vreun partid politic să aibă acelaşi interes cu cel al forţei de muncă active, pentru că sunt mai mulţi votanţi asistaţi social decât votanţi care asistă. Mai grav e că toate partidele care au fost la guvernare până acum nu au făcut decât să crească zona de asistaţi social, pentru că sunt mai uşor manevrabili", a spus Şucu.
În replică, Andreea Paul Vass, consilierul economic al premierului Emil Boc, a spus că România a avut rezultate record în ultimii ani în ceea ce priveşte evoluţia exporturilor, iar problema celor peste 8 milioane de asistaţi social urmează să îşi mai reducă din dimensiune după aplicarea legii asistenţei sociale.
"Trei sferturi din cheltuielile statului sunt fixe, pentru că se plătesc salariile, pensiile şi asistenţa socială. Noua lege a asistenţei sociale, care reduce semnificativ numărul de ajutoare sociale, se va repercuta în bugetul pentru 2012, când cheltuielile se vor diminua cu aproape un miliard de lei. În privinţa exporturilor, România a bătut recorduri an de an cu ritmuri ale exporturilor extrem de ridicate", a spus Andreea Paul Vass.
Însă oamenii de afaceri spun că în 2011 populaţia activă susţine o povară mai mare decât în 2007- 2008, iar problema majoră a forţei de muncă a României, frauda din sistemul de asistenţă socială sau migraţia populaţiei pe joburi necalificate, rămâne în continuare "ignorată" la construcţia bugetului.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe