14 decembrie 1989: A început sau nu Revoluţia la Iaşi?

„Revoluţie eşuată” sau „scânteia Revoluţiei române„? „Revoluţie de catifea” sau un pretext pentru obţinerea unor titluri şi merite? Sunt întrebări ale căror răspunsuri au fost aşezate în cărţi în încercarea de a tranşa natura evenimentelor de la Iaşi din 14 decembrie 1989.

Urmărește
2301 afișări
Imaginea articolului 14 decembrie 1989: A început sau nu Revoluţia la Iaşi?

14 decembrie 1989: A început sau nu Revoluţia la Iaşi?

„Titulatura” evenimentelor de la Iaşi pare să fie atât de controversată şi pentru că s-ar asemăna mult cu ceea ce a urmat la Timişoara şi ar contrazice teoria revoltei spontane din decembrie 1989.

Acum 30 de ani, un grup de intelectuali puneau la cale o conspiraţie pentru organizarea unor manifestaţii de amploare împotriva orânduirii socialiste. Organizatorii au căutat sprijin inclusiv la ambasada sovietică. Complotul a fost însă deconspirat, iar când la Timişoara avea loc mitingul de solidaritate cu Laszlo Tokes, la Iaşi se făceau deja primele arestări.

Începutul unei conspiraţii

Conspiraţia unui grup de ingineri ieşeni de la Centrul de cercetare ştiintifică şi inginerie tehnologică (CCSITUMP), Combinatul CUG, Nicolina si Metalurgica împotriva regimului Ceauşescu a fost pregătită în toamna anului 1989. Totul a pornit de la un grup de opt oameni, conduşi de economistul Ştefan Prutianu, care a organizat o schemă de racolare a altor membri, pe bază de maximă încredere.  Astfel,  fiecare membru al grupului lui Prutianu, urma să contectaze la randul sau, alti trei oameni, care la randul lor sa contacteze alti trei. Ca urmare, riscul de deconspirare era minim deoarece nici unul din cei ce formau baza acestei piramide nu cunoştea decât pe cel care l-a cooptat, alături de cei pe care-i cooptase la rândul său.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici