#revolutions | De ce ar fi vrut Ceauşescu să demisioneze înaintea Congresului al XIV-lea al PCR (Partea a II-a)

Despre Congresul al XIV-lea al PCR din 20-24 noiembrie 1989 s-a spus şi s-a scris după Revoluţie că a fost ultimul bal al lui Nicolae Ceauşescu. S-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile şi s-a dovedit a fi foarte solicitant pentru comunişti şi Ceauşescu însuşi: 6 ore i-a luat să-şi citească raportul politic, iar cei 3.308 participanţi la congres au aplaudat şi ovaţionat în total 100 de minute.

Urmărește
9358 afișări
Imaginea articolului #revolutions | De ce ar fi vrut Ceauşescu să demisioneze înaintea Congresului al XIV-lea al PCR (Partea a II-a)

#revolutions | De ce ar fi vrut Ceauşescu să demisioneze înaintea Congresului al XIV-lea al PCR (Partea a II-a)

Printre personalităţile implicate în organizarea şi desfăşurarea celui de-al XIV-lea Congres al PCR  s-a numărat şi gen. (r) Constantin Olteanu (1928-2018), fost secretar al CC al PCR, ministru al Apărării şi primar general al Capitalei.

Într-un interviu acordat în 2004, Constantin Olteanu a vorbit despre pregătirea Congresului şi ce s-a întâmplat în forul de decizie suprem al comuniştilor. Fostul secretar al CCR al PCR a făcut parte din grupul care a elaborat raportul politic al lui Nicolae Ceauşescu pentru congres.

„În vara anului 1989, într-una din şedintele CPEx, s-au stabilit câteva direcţii de acţiune în legătură cu pregătirea şi desfăsurarea Congresului. S-a hotărât constituirea a patru comisii care să se ocupe de pregătirea efectivă a Congresului. Cel mai important lucru în care am fost antrenat s-a referit la elaborarea Raportului pentru congres. Având în vedere că eu eram secretar al CC şi şef al Sectiei Propagandă şi Presă, am fost însărcinat să lucrez la acest raport împreună cu Dumitru Popescu, Constantin Mitea si Eugen Florescu. Ne-am întâlnit la mine în birou şi, de comun accord, am stabilit ce urmează să pregătească fiecare. După ce s-au elaborat aceste părţi s-a asamblat materialul, l-am revăzut toţi patru de câteva ori si sub aspectul echilibrului problematic, al aprecierilor, ponderea acestora în economia materialului, după care l-am înaintat, sub aceasta formă de proiect, lui Nicolae Ceauşescu. El avea obiceiul ca pe materialele importante să facă modificări ca să-şi asigure astfel paternitatea. El chema una sau două stenografe, cărora le dicta ceea ce considera el, si paragrafele respective erau introduse de noi în raport, le stilizam si le armonizam cu restul textului. Concret, se ocupa de acestea Constantin Mitea, un distins om de presă, Florescu si cu mine (…) Documentul a fost prezentat plenarei CC, nimeni nu făcea observaţii si asta a fost redactarea care a fost citită în faţa congresului”, a povestit Constantin Olteanu într-un interviu acordat cotidianului Jurnalul Naţional.

Citeşte continuarea pe patforma REVOLUTIONS

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici