Sănătate

Un test de sânge ar putea detecta boala Parkinson înainte de apariția simptomelor

Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge simplu și „rentabil”, capabil să detecteze boala Parkinson cu mult înainte de apariția simptomelor, conform unui studiu.

Un strop de îndulcitor artificial ar putea ajuta la combaterea bacteriilor rezistente la medicamente

Un nou studiu sugerează că îndulcitorul artificial zaharina ar putea juca un rol surprinzător în combaterea rezistenței la antibiotice. Cercetătorii de la Universitatea Brunel au descoperit că zaharina poate distruge structurile bacteriilor.

Țările membre OMS, aproape de un acord privind gestionarea viitoarelor pandemii

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt aproape de a ajunge la un acord pentru un tratat privind pregătirea și gestionarea viitoarelor pandemii, potrivit unor surse implicate în negocieri citate de Reuters.

Mike Maignan revine la Milano după o noapte de spitalizare în urma traumatismului cranian

Portarul lui AC Milan, Mike Maignan, a suferit un traumatism cranian în meciul cu Udinese, însă starea sa nu este gravă, iar revenirea pe teren va depinde de evoluția recuperării.

De la sfeclă la usturoi: cum îți influențează dieta viața sexuală, potrivit unei nutriționiste

O viață sexuală sănătoasă începe cu ce ai în farfurie. Evită usturoiul, carnea roșie și alimentele ultra-procesate, și alege sfecla, pepenele și verdețurile.

Studiu: Femeile au un risc dublu de a dezvolta tulburare de stres post-traumatic

Femeile au un risc de două ori mai mare de a suferi de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) comparativ cu bărbații.

Ce trebuie să știți pentru cumpărături sigure de Paști

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, publică ghidul complet pentru achiziționarea în siguranță a produselor alimentare specifice sărbătorilor Pascale, de la carnea de miel și ouă, până la cozonaci și băuturi alcoolice.

Cocktail toxic. Aproape 200 de pesticide descoperite în praful din locuințele europene

În praful din casele europene există aproape 200 de pesticide, arată un studiu nou. Peste 40% dintre aceste substanțe pot cauza boli grave, inclusiv cancer. Specialiștii avertizează că amestecul acestor chimicale din casele noastre poate fi periculos pentru sănătate.

Un „cocktail toxic” în praful din casele europenilor: aproape 200 de pesticide, vinovate inclusiv de cancer

Peste 40% din pesticidele descoperite de oamenii de știință în componența prafului sunt asociate cu efecte toxice, inclusiv cancer și disfuncționalități ale sistemului hormonal. Cercetătorii au analizat locuințe din mai multe țări europene. Printre substanțele identificate au fost depistate și particule de DTT, interzis în urmă cu mai bine de cincizeci de ani, iar „chimicalele eterne”, folosite astăzi, urmează același traseu, au avertizat realizatorii studiului, potrivit informațiilor furnizate vineri de The Guardian.

Fostul președinte brazilian, Jair Bolsonaro, este spitalizat

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a fost internat din nou în spital din cauza unor probleme abdominale, în timp ce rămâne implicat în mai multe procese legate de acuzații grave, inclusiv tentativă de lovitură de stat.

Comisia Europeană planifică măsuri de urgență pentru combaterea gripei aviare în Polonia

Comisia Europeană vrea să adopte măsuri urgente săptămâna viitoare pentru a opri răspândirea gripei aviare în două regiuni din Polonia, unde au fost confirmate zeci de focare.

Un centru modern de îngrijiri paliative se va construi la Galați. Investiția trece de 5 milioane euro

Un centru de îngrijiri paliative se va construi la Galați. Clădirea va avea patru etaje, 50 de paturi și echipamente moderne. Investiția depășește 5 milioane de euro și va fi realizată cu fonduri europene și de la bugetul județului Galați.

Un test simplu de sânge ar putea ajuta la depistarea timpurie a bolii Parkinson

Un nou test de sânge simplu ar putea ajuta la identificarea bolii Parkinson într-un stadiu incipient, înainte ca simptomele tipice bolii să apară, oferind astfel o șansă mai mare de tratamente eficiente.

Ungaria investighează un nou focar de febră aftoasă, anunță șeful de cabinet al lui Orban

Autoritățile din Ungaria anchetează apariția focarelor de febră aftoasă, luând în calcul inclusiv posibilitatea unei origini artificiale a virusului, în contextul extinderii bolii în Slovacia și Austria.

Rafila: Nu există o baghetă magică prin care ministerul să rezolve problemele fiecărui spital

Alexandru Rafila, propune reformarea salarizării în sănătate prin introducerea plății în funcție de performanță și responsabilizarea managerilor și autorităților locale pentru atragerea și eficiența personalului medical.

Ministrul Sănătății vrea creșterea numărului de posturi la rezidențiat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, propune creșterea posturilor la rezidențiat și extinderea competențelor pentru trombectomie, alături de un registru național al cadrelor medicale.

Ministerul Sănătății țintește acces la tromboliză pentru 15% dintre pacienții cu AVC

România și-a propus, printr-o strategie națională finanțată cu circa 60 de milioane lei, să asigure acces la tratamente eficiente pentru accidentul vascular cerebral: tromboliză pentru 15% dintre pacienți și trombectomie pentru 5%.

ANSVSA: Amenzi de peste 2,2 milioane lei în urma controalelor în industria alimentară

În martie 2025, inspectorii ANSVSA au aplicat sancțiuni în urma a 11.628 de controale în industria agroalimentară, acordând amenzi de peste 2,2 milioane lei pentru nereguli legate de igienă, etichetare și siguranța alimentară.

Rafila: Numărul pacienților care beneficiază de trombectomii a crescut cu 50% față de 2021

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat creșterea accesului la tratamente specializate pentru accidente vasculare cerebrale, evidențiind o creștere cu 50% a trombectomiilor față de 2021.

Studiu: un simplu test de sânge poate ajuta la prevenirea a mii de atacuri de cord

Un simplu test de sânge ar putea ajuta la prevenirea a mii de atacuri de cord, spune un studiu recent, citat marți de The Guardian. Testarea valorilor de troponină ar putea ajuta la detectarea „daunelor tăcute” și la prezicerea riscului de evenimente cardiovasculare.

Studiu. Căsătoria poate crește semnificativ riscul de demență

Deși căsătoria este asociată de obicei cu beneficii pentru sănătate, un nou studiu sugerează că persoanele necăsătorite ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta demență decât cele căsătorite.

Care sunt alimentele din casă ce pot reduce impactul microplasticelor asupra organismului

Fructele și legumele bogate în antocianine pot ajuta la protejarea organismului împotriva efectelor nocive ale microplasticelor.

Comisia de mediu din Parlament, în vizită în Baia Mare: maramureșenii mor otrăviți cu metale grele

Președinta Comisiei de mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu, arată că a văzut cum „dezinteresul total al autorităților a otrăvit cu metale grele și omorât maramureșenii”. Ea vorbește despre sterilul provenit în urma exploatărilor miniere care conțin substanțe toxice ce provoacă cancer.

Primul copil născut în Marea Britanie de o femeie cu uter transplantat

O femeie din Marea Britanie a devenit prima mamă din țară care a dat naștere unui copil după ce a suferit un transplant de uter de la o donatoare în viață, aceasta fiind chiar sora ei, potrivit BBC.

Sunetele ambientale au efect pozitiv în cazul persoanelor cu afecțiuni ale inimii

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a subliniat recent importanța muzicii în menținerea și îmbunătățirea sănătății. Potrivit specialiștilor instituției, ascultarea melodiilor preferate nu doar că oferă plăcere, dar poate avea și efecte terapeutice semnificative.

Investiție de 3 milioane euro. Noul spital din Tecuci va avea sistem avansat de imagistică medicală

Noul spital din Tecuci va avea un sistem avansat de imagistică medicală și echipamente moderne pentru laboratoare. Dotările vor fi realizate în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Investiția se ridică la valoarea de 3 milioane de euro.

Beneficiile medicației pentru ADHD depășesc riscurile pentru sănătate, arată un studiu

Beneficiile consumului de medicamente pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) depășesc impactul creșterii tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, potrivit unui nou studiu, citat de The Guardian.

Părinții care cresc copii echilibrați emoțional fac aceste 4 lucruri

Reziliența emoțională reprezintă cheia pentru protejarea sănătății mintale a copiilor, susține un psiholog cu aproape 20 de ani de experiență într-un articol dedicat relației părinte-copil.

De ce sunt bărbații mai puțin sănătoși și ce soluții există

Guvernul Angliei va lansa în această lună o consultare pentru strategia sa privind sănătatea bărbaților, o inițiativă considerată tardivă de către experți, în contextul în care bărbații sunt mult mai predispuși la decese premature comparativ cu femeile.

Inteligența artificială poate anticipa infarctul cu două săptămâni înainte

Un algoritm de inteligență artificială dezvoltat de cercetători de la Inserm, Universitatea Paris Cité și grupul spitalicesc AP-HP din Paris poate identifica pacienții cu risc de aritmie cardiacă severă cu până la două săptămâni înainte, cu o precizie de peste 70%.

Studiu: Ce mâncăm la vârsta mijlocie determină sănătatea la 70 de ani

Obiceiurile alimentare din perioada de mijloc a vieții influențează decisiv sănătatea la vârsta de 70 de ani, relevă un studiu amplu făcut de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

40% dintre pacienții cu diabet renunță la tratament în primul an

Experții în diabet de la UVA Health atrag atenția că aproape 40% dintre persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 își pun sănătatea în pericol deoarece abandonează medicația în primul an de tratament.

Un aspirator cu ultrasunete va fi folosit la Galaţi pentru extirparea tumorilor

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf.Ap.Andrei” din Galaţi a fost dotat cu echipamente de ultimă generaţie. Este vorba despre un aspirator cu ultrasunete pentru Secţia de Neurochirurgie şi de un sistem laparoscopic 4K cu lumină fluorescentă complet echipat pentru Chirurgie generală.

Bărbaţii care evită controalele pentru cancerul de prostată au un risc de deces cu 45% mai mare

Un studiu amplu bazat pe 20 de ani de date de la peste 160.000 de bărbaţi din şapte ţări europene arată că persoanele care nu participă la controalele regulate pentru cancerul de prostată prezintă un risc de deces cu 45% mai mare faţă de cei care se prezintă la aceste analize.

Un medicament pentru tratamentul Alzheimer ar fi omorât șapte persoane în SUA

Un medicament folosit în tratamentul Alzheimer ar fi omorât șapte persoane în SUA, anunță BFMTV, care citează Bloomberg. Medicamentul nu este încă autorizat în Europa. În urmă cu doi ani, procedură de autorizare a fost respinsă de autoritățile europene.

Caz rar în medicină: Un bărbat a murit după ce a luat probiotice

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din Japonia a murit după ce a făcut o infecție bacteriană rară cauzată de suplimentele probiotice primite în spital.

Cinci membri ai unei comisii din INML urmăriți penal, suspectați de favorizarea unui medic

Cinci membri ai Comisiei de avizare şi control din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) sunt urmăriți penal, fiind suspectați de favorizarea infractorului, a anunțat marți Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte.

Studiu. Un nou test de sânge detectează Alzheimerul și evaluează evoluția bolii

Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge pentru pacienții cu probleme de gândire și de memorie, pentru a verifica dacă aceștia suferă de Alzheimer și pentru a vedea cât de mult a progresat boala.

Virusolog: Rujeola poate cauza daune permanente sistemului imunitar și creierului

Un specialist în biologie explică pericolele unei infecții cu rujeolă: „Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli de pe planetă. O persoană infectată va transmite virusul la 9 din 10 persoane nevaccinate din apropiere".

Un medicament experimental reduce cu aproape 94% factorul de risc pentru boli cardiace

Un medicament experimental dezvoltat de compania farmaceutică Eli Lilly a dat rezultate impresionante într-un studiu clinic de fază intermediară. Acesta a redus semnificativ nivelurile unui factor de risc genetic pentru bolile cardiovasculare.