10 alimente care conţin mai mult potasiu decât bananele

  • De la avocado la cartofi, toate oferă cantităţi suficiente de potasiu.
  • Este un mineral preţios, a cărui insuficienţă în organism provoacă dureri.
  • Potasiul reglează bătăile inimii şi şi asigură buna funcţionare a muşchilor şi a nervilor.
Urmărește
18968 afișări
Imaginea articolului 10 alimente care conţin mai mult potasiu decât bananele

Avocado

Potasiul este un electrolit necesar funcţionării celulelor noastre. Reglează bătăile inimii, asigură buna funcţionare a muşchilor şi a nervilor, fiind vital pentru sintetizarea proteinelor şi metabolizarea carbohidraţilor.

Se apreciază, pe baza studiilor fundamentate ştiinţific, faptul că astăzi luăm mai puţin potasiu din mâncare decât în trecut şi se consideră că acest dezechilibru, care este în contrast cu modul în care au evoluat fiinţele umane, este una dintre principalele cauze ale hipertensiunii, care, în medie, afectează 33 % bărbaţi şi 31% femei.

Dar, cât de mult potasiu avem nevoie? Recomandarea de aport adecvat de potasiu este de cel puţin 3 grame pe zi. Bananele sunt adesea prezentate ca o sursă optimă de potasiu - 100g conţin 350mg. Dar, în realitate, alte fructe şi legume sunt mai bogate în acest nutrient adesea trecut cu vederea şi a cărui deficienţă este şi cauza crampelor musculare.

Medicii au nominalizat cele 10 alimente care - în mod surprinzător - conţin mai mult potasiu decât o banană.

Avocado
Este un fruct ”la modă”. Bogat în grăsimi bune, este, de asemenea, o sursă deosebit de bogată de vitamina K şi acid folic. Dar, mai presus de toate, o jumătate de avocado (100 de grame) conţine 487 mg de potasiu. Dacă mâncăm un fruct întreg, vom obţine, prin urmare, 20% din necesarul zilnic de potasiu. În plus, avocado este prietenos pentru cei care suferă de hipertensiune arterială: la fel ca majoritatea fructelor, este de fapt sărac în sodiu (doar 0,5% din aportul zilnic recomandat), un mineral nerecomandat celor care suferă de tensiune ridicată.

Pepene
Regele verii, pepenele verde, este, de asemenea, o sursă preţioasă de potasiu: doar două felii de pepene verde (aproximativ 500 de grame) ne vor da 640 mg de potasiu. Şi aceeaşi porţie, pentru doar 172 de calorii, ne va oferi şi vitaminele A şi C, precum şi magneziul.

Sucul de tomate
Pasta de roşii este făcută cu roşii fierte, decojite. Pe lângă aroma multor feluri de mâncare din bucătăria noastră, este o sursă fără precedent de potasiu: 486 mg, precum şi vitamina C şi licopen, un antioxidant natural care dezvoltă un potenţial mare în roşiile fierte: împotriva cancerului de prostată şi a proceselor de îmbătrânire a pielii. În general, concentratele de roşii au adăugate zaharuri, aditivi sau conservanţi. Sunt căutate cele cu mai puţine ingrediente.

Spanac
Popeye îşi dăduse seama de multă vreme de asta. Spanacul este una dintre legumele cele mai bogate în nutrienţi din jur. O cană (156 grame) de spanac congelat conţine 540 mg de potasiu asociat cu alţi nutrienţi valoroşi, cum ar fi vitamina A, vitamina K, acid folic şi magneziu.

Suc de cocos
Este o alternativă naturală excelentă pentru băuturile sportivilor, deoarece conţine electroliţi care ajută la atragerea apei în celule, iar zaharurile sale naturale furnizează energie în timpul exerciţiilor fizice sau completează rezervele de glicogen pierdute ulterior. Un pahar cu apă de cocos conţine 600 mg potasiu. În plus, este o sursă bună de magneziu, calciu, sodiu şi mangan.

Fasolea albă
Deşi bananele sunt lăudate pentru conţinutul lor de potasiu, o ceaşcă de fasole albă are de două ori potasiul unei banane - o cantitate enormă de potasiu 829 (când este gătită), precum şi diverse vitamine B, fier şi proteine. În plus, fasolea albă este incredibil de versatilă şi poate fi adăugată fără stres la dieta noastră de vară, de exemplu ca ingredient în salate.

Edamame
Edamame sunt soia în păstăi. Consumate în mod tradiţional în Japonia, atât în stare proaspătă, cât şi congelată. Boabele de endamame conţin mai mult potasiu decât o banană - o ceaşcă oferă 676 mg. Ca să nu mai vorbim că edamamele sunt bogate în mulţi alţi nutrienţi, cum ar fi vitamina K, magneziu şi mangan. Şi, în special, o ceaşcă conţine 121% din raţia zilnică de folat, vitamine B, care sunt preţioase pentru femei în timpul sarcinii şi în timpul alăptării.

Cartofi
Cartofii sunt un aliment de bază în mai multe ţări. Un cartof mic poate furniza o cantitate enormă de potasiu, de 515 mg, ceea ce - potrivit unui studiu al Universităţii Purdue - îl face cea mai bună sursă dietetică de potasiu luat din natură. Cu toate acestea, există multe varietăţi diferite de cartofi, iar conţinutul lor de potasiu depinde de solul în care sunt cultivate.

Caise deshidratate
Se obţin din caise proaspete. Se vând de obicei fără sâmburi. Şase caise deshidratate oferă 488 mg de potasiu şi sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre şi vitamine A şi E. De asemenea, conţin calciu şi magneziu şi o doză bună de fier. În bucătărie sunt adesea folosite la micul dejun, amestecate cu musli sau ca gustare energetică. Singurul dezavantaj: sunt bogate în zaharuri naturale şi pot fi nepotrivite pentru cei care suferă de diabet.

Sfecla
Sfecla este o legumă care îmbogăţeşte adesea salatele. O cană (aproximativ 170 de grame) de sfeclă fiartă ne poate da 518 mg de potasiu. Dar conţine, de asemenea, nitraţi valoroşi, care, transformaţi în oxid nitric, s-au dovedit a sprijini funcţia vaselor de sânge şi sănătatea inimii în general. Nu în ultimul rând, sfecla este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic, cu o cană (170 grame) asigură 34% din raţia zilnică a acestei vitamine importante.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici