15 moduri de a stimula endorfinele, hormonii fericirii produşi de creier

  • Produse de creier, endorfinele sunt substanţe naturale, asemănătoare drogurilor.
  • Ele au puterea de a ne face să ne simţim bine.
  • Dar cum le putem activa?
Urmărește
5795 afișări
Imaginea articolului 15 moduri de a stimula endorfinele, hormonii fericirii produşi de creier

15 moduri de a stimula endorfinele, hormonii fericirii produşi de creier

Te-ai simţit vreodată deosebit de euforic după un antrenament? Acest tip de „high” poate fi cauzat de endorfine, substanţe neurochimice minuscule eliberate de organism care joacă un rol important în multe funcţii ale corpului şi pentru dispoziţia noastră. De exemplu, ne ajută să simţim mai puţină durere sau să scăpăm de anxietate. Vestea bună este că există diferite moduri de a le activa.

Ce sunt endorfinele?

Endorfinele sunt substanţe chimice asemănătoare morfinei produse în mod natural de organism, mai ales în situaţii de stres psihologic sau fizic şi, mai semnificativ, în timpul sau după antrenament. Există mai multe tipuri, inclusiv betaendorfinele, cele mai importante.

La ce se folosesc endorfinele?

La fel ca morfina, endorfinele ajută la ameliorarea durerii şi induc sentimente de plăcere şi euforie, în urma unor activităţi precum mâncatul, băutul, exerciţiile şi actul sexual. Deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege pe deplin rolul pe care aceste substanţe îl joacă în organismul nostru, studiile realizate până în prezent ne spun că îndeplinesc cel puţin 2 funcţii specifice:

Sunt analgezice, adică reduc senzaţia de durere. Un beneficiu care durează aproximativ 4 ore. Unii cercetători au descoperit că persoanele cu dureri cronice, inclusiv sindrom de oboseală cronică, au niveluri de endorfine mai scăzute decât cele normale.

Sunt anxiolitice, calmează anxietatea şi stresul. Odată secretate, efectele pot dura până la 6 ore după efort. La unii oameni, acestea produc somnolenţă şi relaxare, dar la alţii, mai multă euforie.

Cum să creşti în mod natural endorfinele

Vestea bună este că nu trebuie să alergăm un maraton complet pentru a experimenta efectele plăcute ale eliberării de endorfine.

Corpul nostru produce endorfine în mod natural chiar şi atunci când:

1. Mâncăm ciocolată neagră (cu cât conţinutul de cacao este mai mare, cu atât secreţia acestor substanţe este mai mare) sau ceva care ne place foarte mult

2. Facem exerciţii. Atenţie: în cazul unei întreruperi bruşte a sportului, obiceiul de a folosi endorfine ne-ar putea împinge să compensăm mâncând sau să bem mai mult

3. În timpul actului sexual

4. Ne angajăm în activităţi artistice

5. Dansăm

6. Bem un pahar de vin

7. Facem acupunctură

8. Râdem

9. Facem un masaj

10. Facem o saună

11. Mâncăm ceva picant

12. Facem aromaterapie

13. Ne uităm la serialul nostru TV preferat

14. Medităm

15. Facem voluntariat: când facem tot posibilul pentru alţii se generează o descărcare a acestor neurotransmiţători.

Endorfine şi exerciţii fizice

Orice persoană familiarizată cu sportul ştie că organismul produce endorfine ca răspuns la exerciţii fizice intense.

Eliberarea variază de la persoană la persoană, ceea ce înseamnă - din păcate - că aceeaşi cantitate de exerciţiu nu produce aceeaşi cantitate de endorfine pentru toată lumea.

Chiar dacă senzaţia de bine şi satisfacţie pe care o trăieşte fiecare sportiv în timpul unei performanţe poate diferi de la persoană la persoană, cert este că şi în doze mici, acea euforie ne ajută să îndurăm mai bine oboseala şi ne stimulează rezistenţa.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest lucru are de-a face cu evoluţia: deoarece avem mai multe şanse să simţim plăcere şi să evităm durerea, avem mai multe şanse să desfăşurăm o anumită activitate dacă ne face să ne simţim bine.

Pe scurt, din punct de vedere evolutiv, endorfinele servesc la garantarea supravieţuirii noastre.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici