- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
5 din 10 copii cu autism pot fi complet recuperaţi dacă urmează terapia ABA în primii 2 ani de viaţă
- ● În 2022, Asociaţia Autism Voice a susţinut peste 750 de copii cu TSA.
- ●43% dintre beneficiarii asociaţiei au peste 8 ani.
- ●Majoritatea beneficiarilor sunt copii care au început terapia încă de la 2 ani.
- ●Terapia intensivă din primii 2 ani pentru recuperarea semnificativă a unui copil poate costa familiile până la 40.000 Euro (pentru un program de 4 ore/zi de terapie).
- ●70 de specialişti lucrează pentru Asociaţia Autism Voice şi Institutul Autism Voice.
5 din 10 copii cu autism pot fi complet recuperaţi dacă urmează terapia ABA în primii 2 ani de viaţă
Asociaţia Autism Voice a reuşit, în 2022, să ofere terapie gratuită sau decontată parţial pentru 400 de familii ai căror copii suferă de tulburări din spectrul autist. Alte 350 de familii au fost sprijinite prin proiecte specifice.
„17% dintre beneficiarii Autism Voice sunt copii cu vârste între 2 şi 4 ani. Acelaşi procent este pentru copii de 4-6 ani, 23% au între 6 şi 8 ani, iar cel mai mare procent este la copiii de peste 8 ani. Cu cei mai mulţi dintre ei, noi am început terapia încă de la vârste fragede, când comportamentul lor poate fi modelat, iar rezultatele sunt vizibile. Intervenţia timpurie în aceste cazuri este urgentă. 50% dintre copiii cu autism netratat devin adulţi care vor avea nevoie pe tot parcursul vieţii de sprijin. Din fericire, în ultimii ani am observat o mai mare preocupare şi cunoaştere din partea părinţilor, care fac tot posibilul să înceapă terapia din timp cu cei mici” explică Anca Dumitrescu, preşedinte Autism Voice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Studiile internaţionale arată că dacă de la vârsta de 2 ani sau chiar mai devreme, copiii cu autism încep un program intensiv de terapie ABA, de 20 – 30 de ore săptămânal, timp de doi ani fără întrerupere, se pot obţine rezultate semnificative. 50% dintre copiii cu autism pot fi recuperaţi dacă beneficiază de terapie intensivă în primii ani de viaţă. Până la 30% dintre copii vor fi complet independenţi, iar simptomele autismului dispar, 20% vor fi independenţi şi vor avea o viaţă normală, dar vor necesita îndrumare şi consiliere deoarece vor avea oarecare dificultăţi de adaptare la diferite situaţii sociale, comportamente ciudate, dificultăţi de comunicare şi menţinere a relaţiilor cu ceilalţi. Dar restul de aproximativ 50% dintre copiii cu autism vor deveni adulţi care au nevoie de suport din partea familiei.
„Dacă pentru copii există soluţii de recuperare, pentru cei care nu au făcut terapie la vârste fragede iar acum sunt adulţi este tardiv să vorbim despre recuperarea completă. Însă, pot avea o viaţă uşoară, cu susţinerea specialiştilor şi a societăţii. În condiţiile actuale din România, majoritatea adulţilor cu TSA nu pot avea joburi sau termina studiile. Pentru ei, am creat Institutul Autism Voice, sub umbrela caruia am pus bazele primelor programe de recuperare 3600, adaptate pentru această categorie de tineri şi adolescenţi”, spune Anca Dumitrescu, preşedinte Autism Voice.
Institutul Autism Voice a luat naştere în noiembrie 2022, din dorinţa de a ajuta toate persoanele afectate de tulburările din spectrul autist din România. Peste 40 de tineri sunt deja înscrişi în programele de terapie dezvoltate de Institut - Life Autism, Social Skills Training şi ABA Next Step.
„Institutul Autism Voice este un centru multidisciplinar de recuperare şi cercetare a autismului, ce reuneşte într-un singur loc toate resursele necesare pentru recuperarea persoanelor afectate de TSA. Astfel, putem ajuta direct mai multe familii, dar şi să facem cercetarea şi strângerea datelor necesare pentru dezvoltarea unor politici şi strategii naţionale pe termen lung. Pentru anul 2023, ne dorim să ajutăm cel puţin 100 de adolescenţi şi adulţi cu TSA. Pentru ei nu existau programe specializate, mulţi stau acasă lângă părintele care le oferă îngrijire zilnică, fiind uitaţi de sistemul terapeutic şi social. Abia îi vedem pe stradă, la un restaurant, sau făcând lucrurile simple care se cuvin oricărui adolescent sau adult, care aduc normalitate şi bucurie în viaţă. Atât prin intermediul asociaţiei, cât şi al Institutului, putem susţine terapia copiilor fie în proporţie de 100%, fie 50%, alături de parteneri companii, sponsori şi donatori, care cred, alături de noi, că orice copil are dreptul la viaţă funcţională şi la o voce proprie, puternică. ”, spune Nicoleta Mariana Orlea, director de fundraising Autism Voice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36