- Home
- Sănătate
- (24.11.2022, 07:03)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Activitatea fizică, indicată mai bine dimineaţa pentru prevenirea accidentului vascular cerebral şi a infarctului
Mişcarea regulată este bună mereu, dar profitul produs de sport în primele ore ale zilei ar putea proteja mai mult din punct de vedere cardiovascular, mai ales în cazul femeilor.
Urmărește
442 afișări
Activitatea fizică, indicată mai bine dimineaţa pentru prevenirea accidentului vascular cerebral şi a infarctului
Antrenamentul dimineaţa oferă rezultate mai bune pentru prevenirea accidentului vascular cerebral şi a infarctului, relevă un studiu. Activitatea fizică este o adevărată terapie preventivă pentru a proteja împotriva atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral.
Exerciţiile fizice la primele ore ale zilei ar fi asociate cu un risc mai scăzut de infarct miocardic şi accidente vasculare cerebrale cu o tendinţă de protecţie deosebit de mare la femei, relevă o cercetare coordonată de Gali Albalak de la Centrul Medical Universitar din Leiden, în Ţările de Jos, care a apărut în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Cercetarea vorbeşte despre o asociere, şi nu o corelaţie, între timpul de activitate fizică şi riscul de evenimente cardiovasculare. Prin urmare, nu identifică un mecanism cauză-efect, ci doar înregistrează date.
Au fost luate în considerare date de la peste 86.000 de adulţi, toţi fără nicio boală cardiovasculară la momentul includerii în studiu, disponibile pe Biobank din Marea Britanie. Oamenii aveau vârste cuprinse între 42 şi 78 de ani şi aproape 60% erau femei.
Toţi au purtat dispozitive care puteau urmări activitatea fizică, timp de şapte zile la rând. În perioada de urmărire, cuprinsă între 6 şi 8 ani, au fost observate primele spitalizări pentru boli cardiovasculare şi decese prin ischemie coronariană sau accident vascular cerebral. În timpul monitorizării, au fost 2.911 participanţi care au dezvoltat boală coronariană şi 796 au avut un accident vascular cerebral. Comparând timpii de activitate maximă de peste 24 de ore, riscurile au apărut mai mici pentru cei care au fost cei mai activi între 8 şi 11 de ore.
Frupul de la amiază, luat ca referinţă
De asemenea, cercetătorii au împărţit toţi participanţii în patru grupuri, în funcţie de timpul de efort fizic maxim: la 8, pe la 10, pe la 12 sau pe la 19. Grupul de la amiază a servit ca referinţă. Cei care au fost cei mai activi dimineaţa devreme sau dimineaţa târziu au avut un risc cu 11% şi, respectiv, cu 16% mai mic de apariţie a bolii coronariene incidente, decât grupul de referinţă.
În plus, cei care au fost cei mai activi dimineaţa târziu au avut o reducere cu 17% a riscului de accident vascular cerebral în comparaţie cu grupul de referinţă. La femei, variabilele de ritm circadian au apărut şi mai pronunţate: cele care erau active dimineaţa devreme sau în jurul orei 10 aveau un risc cu 22% şi, respectiv, 24% mai mic de boală coronariană decât grupul de referinţă. În plus, femeile care au fost cele mai active dimineaţa târziu au avut o reducere cu 35% a riscului de accident vascular cerebral în comparaţie cu grupul de referinţă.
Potrivit lui Albalak, deşi nu pot fi dictate sentinţe, „concluziile se adaugă la dovezile privind beneficiile pentru sănătate de a fi activ fizic, sugerând că activitatea de dimineaţă, şi în special dimineaţa târziu, poate fi cea mai benefică”.
Pe plan ştiinţific, se confirmă încă o dată eficienţa activităţii fizice regulate, cu eforturi adaptate fiecărei persoane, în prevenirea cardiovasculară.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe