- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Afecţiunea gravă care poate fi descoperită din timp, printr-un consult ginecologic (P)
Afecţiunea gravă care poate fi descoperită din timp, printr-un consult ginecologic
Consultul ginecologic este recomandat anual, chiar şi în lipsa unor semne sau simptome, pentru că unele afecţiuni severe se pot manifesta doar în stadii avansate, când tratamentul este mai invaziv şi recuperarea mai dificilă. Acest lucru este valabil şi în cazul cancerului de col uterin, care poate fi descoperit din timp, prin teste specifice, înainte să provoace manifestări clinice.
Vestea bună este că această afecţiune poate fi prevenită prin vaccinare împotriva Human papillomavirus, care este recomandată până la vârsta de 45 de ani. Cu ajutorul acestui vaccin este redus riscul apariţiei infecţiei cu HPV, care poate determina apariţia cancerului de col uterin, a cancerului vulvar, vaginal, anal sau penian. Din acest motiv, vaccinarea este indicată atât fetelor şi femeilor, cât şi băieţilor şi bărbaţilor.
Indiferent dacă o pacientă este sau nu vaccinată împotriva HPV, consultul ginecologic rămâne esenţial, pentru că permite diagnosticarea mai multor afecţiuni cu transmitere sexuală. În acest scop, în timpul consultaţiei, medicul va recolta o probă de secreţie vaginală şi va efectua un test special pentru screeningul cancerului de col – testul Babeş Papanicolau. Cu ajutorul acestei investigaţii, pot fi identificate chiar şi cele mai mici modificări celulare de la nivelul colului uterin, inclusiv prezenţa unor celule precanceroase, iar tratamentul poate începe din timp, înainte ca boala să avanseze.
De asemenea, medicul poate recomanda un test special pentru identificarea tulpinilor HPV – genotiparea HPV. Analiza nu stabileşte prezenţa celulelor maligne, cum poate face testul Babeş Papanicolau, dar permite identificarea infecţiei, inclusiv a tulpinii virale prezente. Dacă tulpina este cu risc oncogen crescut, medicul îi poate recomanda pacientei investigaţii suplimentare sau doar o monitorizare mai atentă, prin consultaţii frecvente.
Testele de screening pentru cancerul de col uterin şi pentru infecţia cu HPV nu sunt dureroase, nu implică riscuri şi pot fi repetate ori de câte ori este necesar, în funcţie de indicaţia medicului. Procedura de recoltare este foarte simplă şi rapidă: în timpul consultaţiei ginecologice, medicul foloseşte o periuţă specială, cu care răzuieşte câteva celule de pe colul uterin, apoi trimite aceste probe pentru analiză de specialitate, în laborator.
Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, în cazul suspiciunii de cancer, ginecologul poate realiza şi o biopsie de col uterin. În acest caz, procedura se va realiza cu anestezie, pentru confortul pacientei. După stabilirea diagnosticului de cancer, tratamentul va fi stabilit personalizat, în funcţie de stadiul bolii, şi poate include intervenţie chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau terapie ţintită. Dacă afecţiunea este descoperită din timp, operaţia poate implica doar înlăturarea ţesutului afectat, cu păstrarea intactă a colului uterin, astfel încât pacienta poate rămâne în continuare însărcinată.
La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii ginecologice asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi la toate testele şi investigaţiile necesare pentru screeningul şi diagnosticul cancerului de col uterin. Astfel, în timpul consultaţiei pot fi efectuate testele Babeş Papanicolau şi genotiparea HPV, dar pot fi realizate şi alte proceduri, precum ecografia transvaginală sau colposcopia, aceasta din urmă putând fi completată şi cu o biopsie.
Pentru tratamentul cancerului de col uterin, pacientele beneficiază de toate metodele terapeutice disponibile la Centrul Oncologic SANADOR, în funcţie de indicaţia medicală stabilită, iar intervenţiile chirurgicale au loc în cele mai bune condiţii de siguranţă la Spitalul Clinic SANADOR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 21:22
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz