După scăderea vaccinărilor, bolile care pot fi prevenite revin într-o creștere alarmantă, avertizează ONU. Boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola, meningita sau febra galbenă, sunt din nou în creștere, au avertizat miercuri reprezentanți ai ONU și Alianței pentru Vaccinuri (GAVI). Rujeola a cunoscut o revenire periculoasă în mai multe țări, iar cazurile de meningită și febră galbenă au crescut semnificativ în Africa.
Criza mondială de finanțare, agravată de retragerea sprijinului financiar al SUA, afectează grav capacitatea de a vaccina copiii vulnerabili din țări sărace sau afectate de conflicte: „Criza limitează grav capacitatea noastră de a vaccina împotriva rujeolei peste 15 milioane de copii”, a avertizat Catherine Russell, directoarea UNICEF. Ea a comunicat că „serviciile de vaccinare, supravegherea bolilor și răspunsul epidemiologic sunt deja perturbate în aproape 50 de țări, cu regrese similare celor din perioada COVID.”
„Vaccinurile au salvat peste 150 de milioane de vieți în ultimele cinci decenii”, a precizat directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Vaccinării. „Însă reducerea finanțărilor destinate sănătății amenință aceste progrese obținute cu greu. Epidemiile de boli prevenibile prin vaccinare sunt în creștere la nivel mondial și pun vieți în pericol, expunând țările la costuri din ce în ce mai mari pentru tratarea acestor boli și gestionarea epidemiilor”, a adăugat el, potrivit Le Monde.
Deși unele state încearcă să recupereze întârzierile din perioada pandemiei, numărul copiilor care au ratat vaccinările obligatorii continuă să crească: 14,5 milioane în 2023, față de 13,9 milioane în 2022 și 12,9 milioane în 2019.
Pentru a preveni crizele sanitare viitoare, este necesară o finanțare de cel puțin 9 miliarde de dolari, sumă care poate „proteja 500 de milioane de copii și salva cel puțin 8 milioane de vieți între 2026 și 2030”, au comunicat reprezentanții GAVI, în perspectiva conferinței donatorilor, care are loc în 25 iunie.
Evenimentul este organizat de Alianța pentru Vaccinuri și adună guverne, organisme internaționale, ONG-uri și sectorul privat pentru a strânge fonduri necesare protejării a milioane de copii de bolile care por fi prevenite.