Alimentaţie. Deşi sunt perfecte pentru vegani, ciupercile trebuie evitate de femeile însărcinate

  • Ciupercile sunt printre puţinele alimente care reprezintă o sursă de vitamine D şi B12 care pot fi asimilată de organism.
  • De asemenea, sunt bogate în fibre şi săruri minerale şi, conform ultimelor studii, conţin şi câteva polizaharide cu efect anticancer, anti-hipertensive şi proprietăţi de susţinere a sistemului imunitar.
  • Proprietăţile şi contraindicaţiile ciupercilor au fost explicate pe larg de dr. Chiara Boscaro, biolog nutriţionist al Institutul Clinic din Monza.
Urmărește
9400 afișări
Imaginea articolului Alimentaţie. Deşi sunt perfecte pentru vegani, ciupercile trebuie evitate de femeile însărcinate

Ciupercile şi multiplele lor calităţi

Ciupercile mai sunt denumite „fructe de toamnă”. „Fructe” în sens figurat, desigur. De fapt, ciupercile nu sunt nici fructe, nici legume, ci organisme în sine, aparţinând regnului ciupercilor. Cu toate acestea, au multe în comun cu legumele. „Ciupercile fac parte din aceeaşi familie cu trufele, care nu sunt altceva decât ciuperci subterane”, explică pentru dr. Chiara Boscaro, biolog nutriţionist la Institutul Clinic din Monza.

Ca şi legumele, ciupercile sunt bogate în săruri minerale, fibre şi vitamine: „Ca şi legumele, acestea conţin puţine calorii, aproximativ 25 la 100 de grame de produs proaspăt. Sunt bogate în apă, fibre şi acizi graşi esenţiali buni, cum ar fi acidul linoleic. De asemenea, se numără printre puţinele alimente de origine non-animală care conţin vitamina B12 sau cobalamină, prezente de obicei doar în alimentele de origine animală. Tocmai din acest motiv, ciupercile sunt ideale pentru cei care urmează o dietă vegană”, susţine biologul.

Ciupercile sunt bogate şi în săruri minerale: „Sunt surse excelente de potasiu, fosfor, cupru, fier, calciu şi magneziu, dar mai presus de toate conţin cantităţi bune de seleniu, un mineral cu proprietăţi antioxidante şi antibacteriene, capabil să susţină buna funcţionare a sistemului imunitar”.

Ajută la combaterea colesterolului

O alta particularitate a ciupercilor este ca sunt una dintre putinele surse alimentare de vitamina D, acea vitamină care, pentru a fi absorbită şi asimilată de organismul uman, necesită expunerea la razele soarelui. „Când sunt expuse razelor ultraviolete ale soarelui, ciupercile au o producţie de vitamina D şi, prin urmare, conţin o parte din ea”, subliniază nutriţionistul.

Ciupercile, aşa cum era de aşteptat, sunt bogate în fibre alimentare, inclusiv unele fibre care nu se găsesc în mod normal în alimentele de origine non-animală: „Conţin beta-glucani, polizaharide care ajută la combaterea colesterolului rău şi a diabetului, precum şi stimulează senzaţia de saţietate şi îmbunătăţesc sistemul imunitar”.

După cum se ştie, ciupercile pot fi, de asemenea, periculoase, unele soiul nefiind comestibile:

Este esenţial să le cunoaştem originea şi, în general, să evităm consumul exagerat. Dincolo de faptul că unele soiuri sunt otrăvitoare, de fapt, ciupercile absorb foarte mult din solul în care se nasc şi cresc, iar dacă acesta este poluat pot fi contaminate.

Din acest motiv, este bine ca femeile însărcinate şi copiii de până la 6-7 ani să evite consumul lor. În orice caz, dacă după ce ai consumat ciuperci simţi greaţă, vărsături sau diaree, mergi imediat la urgenţe”, avertizează Boscaro.

Atenţie şi dacă aveţi probleme cu rinichii sau cu ficatul şi dacă luaţi medicamente anticoagulante: „Conţinutul mare de săruri minerale face ca ciupercile să fie riscante pentru cei cu afecţiuni ale rinichilor şi ficatului. Soiul reishi (n.r. - denumită ciuperca nemuririi), deci, este de evitat dacă iei medicamente anticoagulante. În fine, aveţi grijă să consumaţi ciuperci în ulei”, avertizează nutriţionistul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici