Alimentele pe bază de soia, deserturi, iaurturi, lapte, fripturi vegetale, tofu și mai ales biscuiții-aperitiv, conțin prea multe izoflavone, substanțe cu efecte potențial dăunătoare pentru sănătate, a atras atenția Agenția Națională de Securitate Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii, care recomandă ca aceste produse să nu se servească în cantinele școlare și instituțiile de colectivitate.
Agenția de sănătate publică franceză a făcut apel la industria alimentară să reducă conținutul acestor substanțe vegetale, care se găsesc în boabele de soia și au o structură similară estrogenului, hormonul feminin, pentru că pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății, afectând funcționarea hormonală normală și sistemul reproductiv, potrivit sursei citate.
Pentru a reduce riscurile, ANSES a recomandat diversificarea alimentelor de origine vegetală, având în vedere că alte leguminoase, cum ar fi fasolea, lintea sau mazărea, conțin mult mai puține izoflavone decât soia.
De asemenea, agenția a sugerat utilizarea tehnicilor tradiționale din Asia, care implică operațiuni precum spălarea și înmuierea soiei, pentru a reduce conținutul de izoflavone.
În plus, alegerea unor varietăți de soia cu un conținut mai scăzut de izoflavone, localizarea și gradul de maturare al seminței joacă un rol important în reducerea nivelului acestor substanțe: „Conținutul de fitoestrogeni poate varia de la un desert pe bază de soia la altul (…) și poate fi de 100 de ori mai mare în biscuiții-aperitiv din soia, de exemplu, decât în sosul de soia. Pentru că aceștia „sunt făcuți cu semințe de soia prăjite, care concentrează fitoestrogenii, în timp ce, odată fierte, semințele pierd o parte din ei”, a explicat Perrine Nadaud, de la ANSES, preluată de Le Monde. Nadaud a arătat că „pregătirea produselor pe bază de soia, fie prin spălare, înmuiere, operațiuni precum tehnicile tradiționale din Asia, permit reducerea nivelului acestor fitoestrogeni”.
ANSES a stabilit valori toxicologice de referință pentru consumul de izoflavone, sub care riscurile pentru sănătate sunt minime, și la va împărtăși cu omologii europeni în vederea actualizării reglementărilor referitoare la calitatea nutrițională a meselor servite în cantinele școlare, având în vedere că legislația actuală nu a mai fost modificată din 2011.