Amiba care mănâncă creierul după clătirea nazală cu apă de la robinet: cel puţin 10 cazuri în SUA

Urmărește
963 afișări
Imaginea articolului Amiba care mănâncă creierul după clătirea nazală cu apă de la robinet: cel puţin 10 cazuri în SUA

Amiba care mănâncă creierul după clătirea nazală cu apă de la robinet: cel puţin 10 cazuri în SUA

Un raport al Centrelor Americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) arată că, între 1994 şi 2022, s-au înregistrat cel puţin 10 cazuri (dintre care 9 au fost concentrate în ultimii 10 ani) de amebeibe în creier după ce au avut loc clătiri nazale făcute cu apă de la robinet.

În toate aceste cazuri, pacienţii au fost imunocompromişi, în special şapte bărbaţi şi trei femei, inclusiv cinci pacienţi cu cancer şi doi bolnavi de SIDA.

Raportul CDC afirmă că 10 pacienţi cu „infecţie cu Acanthamoeba non-keratită care au raportat că au făcut clătiri nazale înainte de a se îmbolnăvi” şi „majoritatea au folosit apă de la robinet”. Şapte dintre aceşti pacienţi, cu vârste cuprinse între 32 şi 80 de ani, au supravieţuit, ceea ce CDC spune că este „neaşteptat de mare, având în vedere rata de mortalitate a infecţiei cu Acanthamoeba”.

Amiba este un animal protozoar (microscopic), cu corpul lipsit de membrană, format dintr-o masă de protoplasmă, cu unul sau mai multe nuclee şi care se mişcă cu ajutorul pseudopodelor (Amoeba).

Apă de la robinet de ameba care mănâncă creierul

Autoritatea subliniază că relaţia cauză-efect nu este sigură, deoarece „nu s-a stabilit cu certitudine că spălarea nazală este calea de transmitere în fiecare caz”, dar a mai subliniat că „educarea împotriva folosirii apei de la robinet nefiartă pentru lavajul nazal poate fi eficient în prevenirea infecţiilor invazive cu Acanthamoeba, în special în rândul persoanelor imunodeprimate.”

Infecţia a provocat o serie de complicaţii, de la rinosinuzită la boli de piele, de la encefalită amibiană granulomatoasă la osteomielită

Matteo Bassetti, directorul Bolilor Infecţioase la Policlinica San Martino din Genova, şi-a exprimat opinia pe X (fostul Twitter) despre raportul Centrelor Americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, făcând un apel către toată lumea:

„Amiba este o infecţie gravă care poate afecta creierul. Potrivit unui raport CDC, există o legătură cu utilizarea apei nesterile pentru spălarea nazală. Ar trebui să evitaţi utilizarea apei de la robinet pentru spălarea nazală”.

Autorităţile reamintesc faptul că există produse speciale pentru spaălături nazale, care sunt cu siguranţă mult mai sigure.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici