- Home
- Sănătate
- (18.03.2024, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amiba care mănâncă creierul după clătirea nazală cu apă de la robinet: cel puţin 10 cazuri în SUA
Urmărește
963 afișări
Amiba care mănâncă creierul după clătirea nazală cu apă de la robinet: cel puţin 10 cazuri în SUA
Un raport al Centrelor Americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) arată că, între 1994 şi 2022, s-au înregistrat cel puţin 10 cazuri (dintre care 9 au fost concentrate în ultimii 10 ani) de amebeibe în creier după ce au avut loc clătiri nazale făcute cu apă de la robinet.
În toate aceste cazuri, pacienţii au fost imunocompromişi, în special şapte bărbaţi şi trei femei, inclusiv cinci pacienţi cu cancer şi doi bolnavi de SIDA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Raportul CDC afirmă că 10 pacienţi cu „infecţie cu Acanthamoeba non-keratită care au raportat că au făcut clătiri nazale înainte de a se îmbolnăvi” şi „majoritatea au folosit apă de la robinet”. Şapte dintre aceşti pacienţi, cu vârste cuprinse între 32 şi 80 de ani, au supravieţuit, ceea ce CDC spune că este „neaşteptat de mare, având în vedere rata de mortalitate a infecţiei cu Acanthamoeba”.
Amiba este un animal protozoar (microscopic), cu corpul lipsit de membrană, format dintr-o masă de protoplasmă, cu unul sau mai multe nuclee şi care se mişcă cu ajutorul pseudopodelor (Amoeba).
Apă de la robinet de ameba care mănâncă creierul
Autoritatea subliniază că relaţia cauză-efect nu este sigură, deoarece „nu s-a stabilit cu certitudine că spălarea nazală este calea de transmitere în fiecare caz”, dar a mai subliniat că „educarea împotriva folosirii apei de la robinet nefiartă pentru lavajul nazal poate fi eficient în prevenirea infecţiilor invazive cu Acanthamoeba, în special în rândul persoanelor imunodeprimate.”
Infecţia a provocat o serie de complicaţii, de la rinosinuzită la boli de piele, de la encefalită amibiană granulomatoasă la osteomielită
Matteo Bassetti, directorul Bolilor Infecţioase la Policlinica San Martino din Genova, şi-a exprimat opinia pe X (fostul Twitter) despre raportul Centrelor Americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, făcând un apel către toată lumea:
„Amiba este o infecţie gravă care poate afecta creierul. Potrivit unui raport CDC, există o legătură cu utilizarea apei nesterile pentru spălarea nazală. Ar trebui să evitaţi utilizarea apei de la robinet pentru spălarea nazală”.
Autorităţile reamintesc faptul că există produse speciale pentru spaălături nazale, care sunt cu siguranţă mult mai sigure.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe