Problemele din sfera uro-genitalǎ sunt un subiect tabu pentru majoritatea româncelor peste 50 de ani, a constatat compania Medicover. Asta deşi incontinenţa urinarǎ afecteazǎ unul din cinci europeni, fiind mai frecventǎ în rândul femeilor. În cazul persoanelor peste 50 de ani incidenţa poate ajunge şi pânǎ pânǎ la 70% în jurul vârstei de 60 de ani.
„Simptome uro-genitale precum uscǎciunea vaginalǎ, infecţiile vaginale repetate, dispareunia (durerea sau disconfortul în timpul actului sexual) au fost prezente la 80% dintre pacientele consultate. Incontinenţa urinarǎ afecteazǎ unul din cinci europeni, fiind mai frecventǎ în rândul femeilor, însǎ în cazul celor peste 50 de ani incidenţa poate ajunge şi pânǎ pânǎ la 70% în jurul vârstei de 60 de ani. Tulburǎrile de staticǎ genitalǎ sau prolapsul vaginal, atunci când organele pelvine alunecǎ din poziţia normalǎ, din cauza slǎbirii muşchilor şi ligamentelor, impacteazǎ 50% dintre femei, aproximativ 15% dintre cazuri necesitând intervenţii chirurgicale pentru rezolvarea afecţiunii”, potrivit datelor companiei.
Afecţiunile uro-ginecologice reduc drastic mobilitatea şi afecteazǎ serios viaţa socialǎ şi de cuplu a pacientelor, precum şi starea lor mentalǎ, într-o perioadǎ în care pot fi active la serviciu, în familie sau societate, mai atrag atenţia specialiştii.
„Perioada de pre şi post menopauzǎ vine cu un spectru vast de probleme uro-ginecologice ce impacteazǎ substanţial calitatea vieţii şi starea mentalǎ a pacientelor. Am observat cǎ dacǎ în perioada premergǎtoare menopauzei numeroase femei vin la medic, dupǎ instalarea menopauzei multe dintre ele renunţǎ la vizitele anuale, motivele fiind legate de ruşine şi de creşterea toleranţei la durere şi disconfort. Dupǎ 50 de ani creşte şi frecvenţa apariţiei afecţiunilor oncologice din sfera ginecologicǎ, de aceea depistarea precoce a acestor afecţiuni este importantã”, spune Dr. Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog.
Situaţia este agravată de faptul că oamenii amână frecvent vizita la medic, deşi au unele simptome.