Arad: Pacient cu formă avansată de cancer pulmonar, beneficiar al unei intervenţii prin crioterapie

Prima dezobstrucţie bronşică prin crioterapie a fost efectuată de medicul pneumolog Erika Şimon Repolski, în Laboratorul de Endoscopie Bronşică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Arad: Pacient cu formă avansată de cancer pulmonar, beneficiar al unei intervenţii prin crioterapie

Arad: Pacient cu formă avansată de cancer pulmonar, beneficiar al unei intervenţii prin crioterapie

Intervenţia de dezobstrucţie bronşică prin crioterapie a fost efectuată la un pacient de 57 de ani, cu o formă avansată de cancer pulmonar.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad spun că pacientul nu mai putea respira normal deoarece bronhia care ventilează plămânul drept era obstruată de o formaţiune tumorală.

„Acest tip de intervenţie se efectuează, de săptămâna aceasta, în Laboratorul de Endoscopie Bronşică - în cadrul endoscopiilor - folosind o sondă specială (crio-sondă) cu ajutorul căreia ţesutul pulmonar suspect este îngheţat şi mai apoi extras. Sonda utilizată foloseşte dioxid de azot care produce o scădere bruscă de temperatură de până la -89 de grade Celsius. Procedura este indicată atât pentru diagnosticarea corectă a neoplasmului pulmonar, dar şi pentru eliberarea căilor respiratorii prin extirparea tumorilor formate”, a precizat dr. Erika Şimon Repolski, medic primar pneumolog, bronholog.

Practic, medicul foloseşte o crio-sondă care îngheaţă ţesutul pulmonar din jurul acesteia, făcând posibilă atât recoltarea de ţesut pentru analiză, cât şi dezobstrucţia endobronşică a tumorilor formate pe căile respiratorii.

„Important de menţionat este faptul că dispozitivul poate fi folosit atât în scop diagnostic, cât şi curativ, pentru crioterapie. Criobiopsia respectiv crioterapia sunt metode moderne, mai puţin invazive, tolerate mai uşor de pacient, nu provoacă durere fiind mai rapide decât biopsia chirurgicală. Crioterapia este de un real folos pentru pacienţii diagnosticaţi cu tumori dezvoltate în interiorul unei bronhii şi care nu mai pot respira normal, deoarece, cu ajutorul sondei putem elibera căile aeriene de masa tumorală formată. Pentru criobiopsie, sonda este introdusă printr-un canal al bronhoscopului şi poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă comparativ cu pensele de biopsie, mai ales dacă leziunea este localizată în periferia plămânului. Totodată, probele recoltate sunt mult mai mari şi cu mai puţine artefacte obţinându-se astfel un diagnostic precis”, a explicat dr. Erika Şimon Repolski, medic primar pneumolog, bronholog.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici