- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (25.09.2024, 09:29)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avertisment. 40% dintre europeni vor fi afectaţi de alergia la ambrozie în viitor
40% dintre europeni vor fi afectaţi de alergia la ambrozie în viitor. Avertismentul aparţine Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC). Autorităţilor li se cere să ia măsuri de urgenţă.
Urmărește
310 afișări
Avertisment. 40% dintre europeni vor fi afectaţi de alergia la ambrozie în viitor
Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) avertizează autorităţile despre „creşterea alarmantă a alergiilor provocate de ambrozie, o plantă extrem de agresivă”. Conform estimărilor, 40% din populaţia Europei va fi alergică la polenul de ambrozie în următoarele decenii.
Ambrozia este una dintre cele mai invazive şi agresive plante alergene, iar polenul poate declanşa simptome grave, mai spun specialiştii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Polenul ambroziei poate fi purtat de vânt la sute de kilometri distanţă. Chiar dacă nu avem sursa de polen în apropiere, riscul de a dezvolta alergii este foarte ridicat. Simptomele pot evolua de la simple strănuturi, mâncărimi ale ochilor, nasului, gâtului şi congestie nazală până la complicaţii severe, precum astmul. Aceste reacţii alterează calitatea vieţii şi sunt pacienţi care ajung să plece într-o altă ţară unde aerul este mai curat şi pot respire mai uşor. Din acest motiv, ambrozia reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică”, susţine Carmen Bunu-Panaitescu, medic alergolog şi preşedinta SRAIC.
Alergia la polenul de ambrozie poate să nu dea simptome vizibile în primii ani, însă expunerea repetată creşte riscul de sensibilizare. Astfel, aproape oricine poate dezvolta alergie prin expunere repetată, mai avertizează experţii.
„Unele persoane se nasc cu un teren atopic, adică o predispoziţie genetică pentru alergii. De aceea, în unele familii alergiile sunt mai frecvente. Dacă ambii părinţi sunt alergici, riscul ca un copil să fie alergic este între 50% şi 80%. În plus, expunerea repetată la cantităţi mari de polen, cum este cazul ambroziei, sensibilizează persoana fără simptome vizibile. După câteva sezoane de expunere, organismul începe să producă anticorpi IgE specifici, care declanşează reacţia alergică.”, explică medicul.
Specialistul laudă Timişoara unde a fost implementat un sistem modern de monitorizare a polenului ce foloseşte senzori de ultimă generaţie şi inteligenţă artificială. Acesta oferă informaţii în timp real despre nivelul de polen şi astfel le permite pacienţilor şi medicilor să gestioneze mai eficient expunerea la alergeni. În plus, sistemul poate monitoriza şi alte particule din aer, inclusiv microparticulele de plastic asociate cu poluarea.
Sistemul ar trebui să fie extins în toată România.
„Este esenţial să avem sisteme de monitorizare în toată ţara pentru a şti cu exactitate care sunt cei mai periculoşi alergeni în fiecare regiune. Împreună cu autorităţile, poate cu Ministerul Mediului, ar trebui să ne unim forţele, să se facă un astfel de monitorizare de-a lungul întregii ţări pentru a şti pentur fiecare regiune care este alergenul cel mai periculos. De asemenea, este important ca legea împotriva ambroziei să fie aplicată cu stricteţe, pentru a reduce cât mai mult impactul acestei plante asupra sănătăţii populaţiei. Mesajul meu către autorităţi este că avem nevoie să acţionăm acum pentru a preveni o viitoare criză. Alergiile afectează deja milioane de oameni, iar fără măsuri adecvate, lucrurile se vor agrava. Vedem că soluţii sunt, iar rezultatele de la Timişoara ne oferă speranţă că putem extinde acest model la nivel naţional”, precizează medicul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe