Boala carnivoră, infecţia cu streptococ care produce panică în Japonia

Se numeşte sindrom de şoc toxic streptococic şi este extrem de mortal: cazurile cresc în Tokyo, capitala Japoniei.

Urmărește
2002 afișări
Imaginea articolului Boala carnivoră, infecţia cu streptococ care produce panică în Japonia

Boala carnivoră, infecţia cu streptococ care produce panică în Japonia

Alarmă în Japonia din cauza numărului de infecţii cu aşa-numita boală carnivoră. Acest tip rar de infecţie bacteriană, care poartă numele real de sindromul şocului toxic streptococic (abreviat STSS), se răspândeşte mai rapid decât anul trecut.

Au fost 514 cazuri confirmate în toată ţara, dintre care 88 în capitala Tokyo, deja mai mult de jumătate din totalul cazurilor din 2023, în care s-a atins numărul record de 941 de pacienţi care suferă de STSS.

Sindromul de şoc toxic streptococic este asociat de obicei cu streptococul de tip A. Boala se poate agrava în scurt timp: toxinele produse de această bacterie se pot răspândi în ţesuturi şi îm sânge, provocând febră mare, tahicardie, dar şi erupţii cutanate şi necroză tisulară. Din acest motiv, este adesea numită „boala consumului de carne”.

Rata mortalităţii în 2023 a atins 30%, ceea ce a determinat autorităţile de la Tokyo să o clasifice drept o boală cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată.

Necesită îngrijiri medicale intensive

Îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de infecţii cu această boală a dus şi la anularea meciului dintre Coreea de Nord şi Japonia, valabil pentru preliminariile Cupei Mondiale de fotbal 2026, programat în pauza pentru echipele naţionale.

Printre posibilele explicaţii pentru creşterea infecţiilor se numără răspândirea unei variante bacteriene numită tulpină M1UK, care este uşor de transmis. Streptococul de tip A poate fi transmis prin contact direct sau prin inhalarea aşa-numitelor picături în aer de la persoanele infectate care tusesc şi strănută.

Pacienţii cu STSS necesită îngrijiri medicale intensive, cu antibiotice şi uneori intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea ţesutului infectat. Prin urmare, este important să preveniţi contagiunea urmând măsurile necesare, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor şi tratarea bine a tăieturilor şi a rănilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici