Boala X, urgenţă mondială. Subiectul maladiei care se anunţă de 20 de ori mai ucigaşă decât Covid, dezbătut la Davos

  • Ce este Boala X?
  • De ce este OMS îngrijorată de o nouă pandemie?
  • Sunt întrebările arzătoare care se vor pune în această săptămână la Forumul de la Davos.
Urmărește
5077 afișări
Imaginea articolului Boala X, urgenţă mondială. Subiectul maladiei care se anunţă de 20 de ori mai ucigaşă decât Covid, dezbătut la Davos

Boala X, urgenţă mondială. Subiectul maladiei care se anunţă de 20 de ori mai ucigaşp decât Covid, dezbătut la Davos

Săptămâna aceasta, la Forumul Economic Mondial, se va vorbi despre protocoalele care trebuie adoptate în cazul dezvoltării unei noi patologii (în prezent doar ipotetice), una de 20 de ori mai impactantă decât Covid.

Astfel, la Davos, Elveţia, subiectul Bolii X este o alarmă dată de un nou agent patogen care ar putea provoca în curând o altă pandemie şi mai gravă decât cea provocată de Covid-19. Expresia Boală, de fapt, indică o patologie care ar putea fi declanşată de un agent patogen încă necunoscut şi care ar putea provoca o urgenţă de sănătate publică.

Ceea ce OMS încearcă să facă este să încerce să prevină o nouă pandemie care ar putea fi declanşată de Boala X pentru care încă nu ar exista medicamente sau vaccinuri. Săptămâna aceasta, la Davos, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va conduce un grup de experţi pentru a dezvolta un plan de protecţie împotriva bolilor grave.

Boala X este inclusă în lista aşa-numitelor boli prioritare pentru cercetare şi dezvoltare în contexte de urgenţă. Celelalte sunt:

@ COVID 19

@ Febră hemoragică Crimeea-Congo

@ Boala cu virus Ebola şi boala cu virusul Marburg

@ Febra Lassa

@ Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) şi sindromul respirator acut sever (SARS)

@ Nipah şi boli henipavirale

@ Febra Văii Riftului

@ Zika

Tocmai în lista bolilor prioritare găsim definiţia pe care OMS o dă bolii. Planul de cercetare şi dezvoltare urmăreşte în mod explicit să permită pregătirea precoce şi transversală în cercetare şi dezvoltare, care este, de asemenea, relevantă pentru o „Boală X” necunoscută”.

Comunitatea ştiinţifică este încă doar în domeniul ipotezelor. Cu toate acestea, s-a făcut o estimare a cât de periculos ar putea fi. În special, acest lucru a fost explicat de Kate Bingham, fostul preşedinte al grupului operativ pentru vaccinuri din Marea Britanie în perioada mai-decembrie 2020, care a explicat pentru Mail Online:

„Pandemia de gripă din 1918-1919 a ucis cel puţin 50 de milioane de oameni în întreaga lume, de două ori mai mulţi. Astăzi, ne-am putea aştepta la un număr similar de victime cauzate de unul dintre numeroşii viruşi care există deja. Nu ştim încă cu certitudine ce formă va lua noua pandemie, doar că sosirea ei, potrivit pentru experţii mondiali în sănătate, nu este doar o posibilitate, ci şi o probabilitate”.

Vaccinul poate apărea în 100 de zile de la descoperirea Bolii X

Bingham a explicat, de asemenea, că nu toţi viruşii reprezintă o ameninţare pentru oameni şi că oamenii de ştiinţă cunosc în prezent 25 de familii de viruşi, fiecare dintre ele include mii de viruşi individuali şi toţi au potenţialul de a evolua într-o pandemie.

Kate Bingham a mai explicat de ce chiar acum, în ciuda faptului că omenirea a făcut atât de multe progrese în domeniul medical, riscul de pandemie a crescut şi a clarificat că depinde de trei factori: globalizarea, suprapopularea oraşelor şi defrişări.

Datorită acestor trei factori, s-au creat condiţiile ideale pentru ca viruşii să poată face saltul de la specii. Elaborarea unui plan de protecţie împotriva bolilor înseamnă să fim pregătiţi să înfruntăm un nou pericol. O strategie în acest sens este de a colecta diferite prototipuri de vaccin pentru fiecare dintre acele 25 de familii de viruşi ameninţători deja cunoscute comunităţii ştiinţifice.

În acest fel, vaccinurile ar putea fi concepute. În Marea Britanie a fost creat un laborator în care sunt studiate posibile vaccinuri pentru eventualele infecţii declanşate de virusuri deja cunoscute şi cu potenţial epidemic cu scopul de a putea crea un antidot în termen de o sută de zile de la identificarea virusului capabil să provoace Boala X.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
boala x,
davos,
oms

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici