- Home
- Sănătate
- (18.01.2024, 15:00)
- Daniel Contescu
Boala X, urgenţă mondială. Subiectul maladiei care se anunţă de 20 de ori mai ucigaşă decât Covid, dezbătut la Davos
- Ce este Boala X?
- De ce este OMS îngrijorată de o nouă pandemie?
- Sunt întrebările arzătoare care se vor pune în această săptămână la Forumul de la Davos.
Urmărește
5092 afișări
Boala X, urgenţă mondială. Subiectul maladiei care se anunţă de 20 de ori mai ucigaşp decât Covid, dezbătut la Davos
Săptămâna aceasta, la Forumul Economic Mondial, se va vorbi despre protocoalele care trebuie adoptate în cazul dezvoltării unei noi patologii (în prezent doar ipotetice), una de 20 de ori mai impactantă decât Covid.
Astfel, la Davos, Elveţia, subiectul Bolii X este o alarmă dată de un nou agent patogen care ar putea provoca în curând o altă pandemie şi mai gravă decât cea provocată de Covid-19. Expresia Boală, de fapt, indică o patologie care ar putea fi declanşată de un agent patogen încă necunoscut şi care ar putea provoca o urgenţă de sănătate publică.
Ceea ce OMS încearcă să facă este să încerce să prevină o nouă pandemie care ar putea fi declanşată de Boala X pentru care încă nu ar exista medicamente sau vaccinuri. Săptămâna aceasta, la Davos, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va conduce un grup de experţi pentru a dezvolta un plan de protecţie împotriva bolilor grave.
Boala X este inclusă în lista aşa-numitelor boli prioritare pentru cercetare şi dezvoltare în contexte de urgenţă. Celelalte sunt:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şeful detaşamentului personal al lui Trump va fi nominalizat pentru director al Secret Service
-
CNS Cartel ALFA: politicienii se joacă cu chibrituri lângă butoiul de pulbere
-
Revoluţie totală în lumea vacanţelor. Un antreprenor român care a clădit de la zero o afacere în turism anunţă o schimbare radicală în modul oamenilor de a călători. Cum vor arăta concediile viitorului
@ COVID 19
@ Febră hemoragică Crimeea-Congo
@ Boala cu virus Ebola şi boala cu virusul Marburg
@ Febra Lassa
@ Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) şi sindromul respirator acut sever (SARS)
@ Nipah şi boli henipavirale
@ Febra Văii Riftului
@ Zika
Tocmai în lista bolilor prioritare găsim definiţia pe care OMS o dă bolii. Planul de cercetare şi dezvoltare urmăreşte în mod explicit să permită pregătirea precoce şi transversală în cercetare şi dezvoltare, care este, de asemenea, relevantă pentru o „Boală X” necunoscută”.
Comunitatea ştiinţifică este încă doar în domeniul ipotezelor. Cu toate acestea, s-a făcut o estimare a cât de periculos ar putea fi. În special, acest lucru a fost explicat de Kate Bingham, fostul preşedinte al grupului operativ pentru vaccinuri din Marea Britanie în perioada mai-decembrie 2020, care a explicat pentru Mail Online:
„Pandemia de gripă din 1918-1919 a ucis cel puţin 50 de milioane de oameni în întreaga lume, de două ori mai mulţi. Astăzi, ne-am putea aştepta la un număr similar de victime cauzate de unul dintre numeroşii viruşi care există deja. Nu ştim încă cu certitudine ce formă va lua noua pandemie, doar că sosirea ei, potrivit pentru experţii mondiali în sănătate, nu este doar o posibilitate, ci şi o probabilitate”.
Vaccinul poate apărea în 100 de zile de la descoperirea Bolii X
Bingham a explicat, de asemenea, că nu toţi viruşii reprezintă o ameninţare pentru oameni şi că oamenii de ştiinţă cunosc în prezent 25 de familii de viruşi, fiecare dintre ele include mii de viruşi individuali şi toţi au potenţialul de a evolua într-o pandemie.
Kate Bingham a mai explicat de ce chiar acum, în ciuda faptului că omenirea a făcut atât de multe progrese în domeniul medical, riscul de pandemie a crescut şi a clarificat că depinde de trei factori: globalizarea, suprapopularea oraşelor şi defrişări.
Datorită acestor trei factori, s-au creat condiţiile ideale pentru ca viruşii să poată face saltul de la specii. Elaborarea unui plan de protecţie împotriva bolilor înseamnă să fim pregătiţi să înfruntăm un nou pericol. O strategie în acest sens este de a colecta diferite prototipuri de vaccin pentru fiecare dintre acele 25 de familii de viruşi ameninţători deja cunoscute comunităţii ştiinţifice.
În acest fel, vaccinurile ar putea fi concepute. În Marea Britanie a fost creat un laborator în care sunt studiate posibile vaccinuri pentru eventualele infecţii declanşate de virusuri deja cunoscute şi cu potenţial epidemic cu scopul de a putea crea un antidot în termen de o sută de zile de la identificarea virusului capabil să provoace Boala X.
Citește pe alephnews.ro: Viktor Orbán blochează aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Ce soluții are UE
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1060. Rusia atacă o instalaţie de infrastructură în Zaporojie / Patru persoane ucise în urma unui atac rusesc asupra Kievului / Incendiu la un depozit de petrol din regiunea Tula, Rusia, după un atac cu drone / Aproape 89.000 de soldaţi ruşi confirmaţi morţi în Ucraina, relevă o investigaţie media
-
astăzi, 14:51
Doi judecători de la Curtea Supremă au fost împuşcaţi mortal în Teheran