Care sunt ultimele amintiri ale oamenilor în clipele de dinaintea morţii

Fenomenul a fost relevat de un studiu realizat de o echipă de cercetători internaţionali care a înregistrat activitatea creierului în momentele premergătoare decesului unui pacient.

Urmărește
2521 afișări
Imaginea articolului Care sunt ultimele amintiri ale oamenilor în clipele de dinaintea morţii

Care sunt ultimele amintiri ale oamenilor în clipele de dinaintea morţii

Când inima încetează să mai bată, activitatea creierului continuă încă 30 de secunde Care este ultimul gând din clipele înainte de a muri? Răspunsul la această întrebare a fost întotdeauna căutat, iar moartea rămâne un mister.

Însă momentul în care inima încetează să mai bată şi momentele imediat următoare, sunt potrivit neurochirurgului Ajmal Zemmar de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Louisville, acelea în care am putea trece în revistă fulgerător câteva momente din viaţa noastră.

Oamenii au spus de multă vreme poveşti despre modul în care o experienţă în apropierea morţii le poate poate arăta, fulgerător, toată viaţa prin faţa ochilor lor. Acum, un cercetător de la Universitatea din Louisville care studiază înregistrările undelor cerebrale ale unui pacient pe moarte a descoperit dovezi ştiinţifice că aceste experienţe ar putea fi reale.

„Nimeni nu a înregistrat vreodată un creier uman pe moarte”, a spus dr. Ajmal Zemmar, neurochirurg. „Este prima dată când facem asta. Deci, ceea ce ştiam înainte erau aceste experienţe, dar nimeni nu ştia ce va face creierul”.

Ultimele gânduri, o reluare a evenimentelor din viaţă

Înregistrarea lui Zemmar a dezvăluit că undele cerebrale ale pacientului au arătat că visa sau îşi amintea momente cu 30 de secunde înainte şi 30 de secunde după ce inima i s-a oprit. Potrivit lui Zemmar, înseamnă că, pe măsură ce oamenii mor, ultimele lor gânduri sunt o reluare a evenimentelor din viaţa lor.

Deci, când mor oamenii cu adevărat? Potrivit lui Zemmar, acest răspuns ar putea fi încă departe. Cercetările sale se bazează exclusiv pe descoperirile unui pacient care a murit în urmă cu 6 ani. Rezultate similare au fost descoperite în studiile pe şobolani.

„Din perspectiva mea”, a spus Zemmar, „în mod ideal mi-ar plăcea să am o fiinţă umană sănătoasă care se află în faza de tranziţie a morţii şi aş înregistra semnalele creierului, pentru a şti ce se întâmplă. Este însă imposibil să poţi planifica asta.”

Zemmar a fost asaltat, după ce a publicat un articol pe această temă, marţi, în Frontiers in Aging Neuroscience. El cred că fascinaţia tuturor pentru subiect provine din convingerile personale că experienţele din apropierea morţii sunt parte a unei tranziţii spirituale către viaţa de apoi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici