Cât de nocive sunt lămpile UV folosite pentru uscarea unghiilor cu gel

  • Un studiu a descoperit că lămpile UV folosite pentru uscarea unghiilor cu gel pot ucide celulele şi ar putea fi legate de cancerul de piele.
  • Un medic de familie a declarat pentru Sky News că este "mai bine să fii în siguranţă decât să-ţi pară rău" dacă îţi faci în mod regulat manichiura la un salon de manichiură.
Urmărește
16273 afișări
Imaginea articolului Cât de nocive sunt lămpile UV folosite pentru uscarea unghiilor cu gel

Cât de nocive sunt lămpile UV folosite pentru uscarea unghiilor cu gel

Dr. Najia Shaikh, medic de familie, medic dermatolog şi fondator al One Skin Clinic, a declarat pentru Sky News că "este mai bine să fii în siguranţă decât să-ţi pară rău" atunci când îţi faci manichiura.
 
Avertismentul ei vine după ce un studiu a constatat că uscătoarele de lac de unghii cu raze UV folosite în saloane pot deteriora ADN-ul şi pot duce la mutaţii cancerigene în celulele umane.
 
Studiul a analizat celule de la oameni şi şoareci şi a constatat că celulele au murit atunci când au fost expuse la niveluri de radiaţii UV care se găsesc în mod obişnuit în uscătoarele din saloanele de manichiură.
 
Dr. Shaikh a declarat că există încă foarte puţine dovezi cu privire la daunele exacte cauzate de lămpile de unghii. Dar ea a adăugat că "orice tip de radiaţie UV poate afecta celulele, le poate muta, poate schimba ADN-ul".
 
Ea a sfătuit oamenii să poarte mănuşi cu vârfurile degetelor tăiate sau să aplice o cremă cu spectru larg cu factor de protecţie solară (SPF) de 50, care protejează atât împotriva razelor UVA, cât şi UVB, dacă aleg să îşi expună mâinile la lămpi, potrivit SkyNews.
 
Aceste măsuri de precauţie sunt deosebit de importante pentru persoanele care îşi fac manichiura în mod regulat, deoarece efectul razelor UV este cumulativ, agravându-se cu fiecare expunere, a spus ea.

Lămpile UV provoacă moartea celulelor

Oamenii de ştiinţă au tras de mult timp semnale de alarmă cu privire la riscul de cancer legat de paturile solare din saloanele de bronzare, dar noi cercetări indică faptul că dispozitivele folosite pentru uscarea manichiurii cu gel ar putea fi, de asemenea, dăunătoare.
 
Paturile de bronzare utilizează un spectru de lumină UV despre care studiile au dovedit în mod concludent că provoacă cancer, dar spectrul utilizat în uscătoarele de unghii nu a fost bine studiat.
 
Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego au descoperit acum că uscătoarele de unghii provoacă moartea celulelor şi generează mutaţii care ar putea duce la cancer.
 
Cercetătorii au precizat că ar trebui realizat un studiu epidemiologic pe termen lung înainte de a "afirma în mod concludent" că utilizarea aparatelor duce la un risc crescut de cancer de piele.
 
Însă Ludmil Alexandrov, unul dintre autorii studiului publicat în Nature Communications şi profesor la UC San Diego, a declarat că dispozitivele sunt în prezent "comercializate ca fiind sigure", chiar dacă au fost efectuate puţine cercetări asupra uscătoarelor.

Ce au descoperit cercetătorii

Utilizarea uscătoarelor UV pentru o sesiune de 20 de minute a dus la moartea a 20-30% din celule, au constatat cercetătorii, în timp ce trei expuneri consecutive de 20 de minute au dus la moartea a 65-70% din celulele expuse.
 
Studiul a analizat celule atât de la oameni, cât şi de la şoareci. Celulele au fost expuse la două condiţii diferite: expunere acută, clasificată ca două sesiuni de 20 de minute la o oră distanţă, şi expunere cronică, sesiuni de 20 de minute în trei zile consecutive.
 
Alexandrov a spus că au văzut că ADN-ul este deteriorat şi că unele daune nu sunt reparate în timp. Această deteriorare a ADN-ului duce la mutaţii după fiecare expunere cu un uscător de lac de unghii UV.
 
Expunerea poate provoca, de asemenea, o "disfuncţie mitocondrială" care ar putea duce la mutaţii suplimentare, a spus el.
 
„Ne-am uitat la pacienţii cu cancere de piele şi am observat exact aceleaşi tipare de mutaţii la aceşti pacienţi care au fost observate în celulele iradiate".
 
Ideea studiului a pornit de la un articol pe care Alexandrov l-a citit despre o tânără concurentă la concursul de frumuseţe care a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer de piele pe degetul ei.
 
Mi s-a părut ciudat, aşa că am început să cercetăm şi am observat o serie de rapoarte în reviste medicale care spuneau că persoanele care îşi fac manichiura cu gel foarte frecvent, cum ar fi concurenţii de concursuri şi esteticienii, raportează cazuri de cancere foarte rare la nivelul degetelor, sugerând că ar putea fi ceva care cauzează acest tip de cancer", a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici