Cât de periculoasă este poluarea din locuinţe? Iată sfaturile specialiştilor cu privire la aerul din propria casă

  • Un om respiră aproximativ 15.000 de litri de aer în fiecare zi.
  • Oamenii petrec 90% din timp în interior.
  • Purificatorul de aer poate fi benefic pentru sănătate.
Urmărește
11388 afișări
Imaginea articolului Cât de periculoasă este poluarea din locuinţe? Iată sfaturile specialiştilor cu privire la aerul din propria casă

Cât de periculoasă este poluarea din locuinţe? Iată sfaturile specialiştilor cu privire la aerul din propria casă

Pandemia i-a forţat pe români să petreacă mai mult timp în case şi să se bucure de familie şi pasiunile lor. Deşi oricine se simte protejat în confortul propriului cămin,  poluarea în locuinţe poate fi extrem de periculoasă. Aceasta se adaugă şi la aerul toxic din marile oraşe.

Oana Nenciu a achiziţionat un aparat de purificat aerul şi spune cum funcţionează acesta.

„Măsoară particulele de PM 2,5 care sunt particule în suspensie de praf cu diametrul foarte mic. Acestea sunt şi cele mai periculoase pentru că ne intră direct în plămâni. (Aparatul) Trage aerul, îl purifică si apoi îl scoate curat”, a spus Oana Nenciu.

„Problema poluării în Bucureşti este deja una foarte bine cunoscută. Pentru cineva care are probleme respiratorii şi care are şi copii eventual mici prin casă este o soluţie”, a completat aceasta.

Un purificator de aer poate porni de la 50 de lei şi poate ajunge până la peste 17.000 de lei. Însă, cei care nu vor să scoată bani din buzunar pentru acest aparat, pot apela la o variantă mai simplă, plantele.

Ştefana Chivu spune ce plante sunt bune pentru sănătate.

„De ce sfătuim noi să aveţi plante purificatoare şi nu neapărat purificatoare din comerţ pentru că aceastea din urmă au tendinţa să purifice atât de mult aerul, încât să începem să devenim predispuşi la diverse alergii. Dacă ar fi să dăm câteva exemple de astfel de plante care se şi îngrijesc uşor şi se şi găsesc uşor şi au şi un preţ accesibil ar fi spathiphyllum cunoscut popular ca şi crinul păcii, iedera, sansevieria şi aloe vera. Sunt non-alergenice şi pot fi ţinute cu siguranţă şi în dormitor”, a declarat Ştefana Chivu, specialist marketing Floria.ro.

Medicul Traian Mihăescu atenţionează că românii sunt expuţi riscului de poluare atmosferică deoarece petrec 90% din timpul lor în spaţii închise.

„Sunt multe cauze de poluare în încăperi. Mai multe decât credem. Sigur, cea mai frecventă este fumatul. Dar, dincolo de fumat este cum se încălzeşte casa, combustibil fosil sau nu, cum se găteşte, cum se ventilează o încăpere, ce umezeală este în încăpere. Să nu uitam ca un poluant foarte grav, rar, dar foarte grav este monoxidul de carbon care poate să ucidă foarte rapid într-o încăpere care este încălzită impropriu. În primul rând, ventilarea adecvată, frecventă. Poate ar fi bine să ventilăm atunci când ne uităm şi sunt o serie de programe care ne permit să ne spună că afară nu există o poluare importantă. Să evităm umezeala. Să folosim hote la sistemele în care facem mâncare”, a afirmat Traian Mihăescu, medic pneumolog.

Medicul spune că este importantă ventilarea adecvantă şi frecventă în locuinţă, evitarea umezelii şi folosirea hotelor la sistemele în care se găteşte. Totodată, recomandă aparatele care monitorizează dioxidul de carbon sau umezeala din încăperi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici