Ce cronotip esti? Află din care categorie faci parte, pentru a creşte productivitatea zilnică

Alinierea programului zilnic cu înclinaţiile fiecăruia este secretul unei vieţi mai productive şi mai puţin stresante.

Urmărește
1107 afișări
Imaginea articolului Ce cronotip esti? Află din care categorie faci parte, pentru a creşte productivitatea zilnică

Ce cronotip esti? Află din care categorie faci parte, pentru a creşte productivitatea zilnică

Sunt cei care se trezesc la 5 dimineaţa şi sunt gata de alergare în frigul nopţii şi cei care, la acea oră, abia spun „bună dimineaţa”. Contrar a ceea ce cred mulţi oameni, nu este doar o chestiune de voinţă sau de disciplină: motivul este că nu suntem toţi la fel şi aceeaşi listă de priorităţi zilnice nu este ideală pentru toţi oamenii. Cuvântul-cheie este, în acest caz, este cronotip.

Un studiu publicat recent în Nature examinează asocierea dintre cronotip şi fiziologia creierului uman, precum şi funcţiile sale cognitive. Termenul de cronotip se referă la o preferinţă fizică şi comportamentală pentru momentul în care dormi, care este variabilă între oameni şi care poate fi influenţată de factori precum vârsta şi genetica.

„Matinalii” preferă să se trezească devreme, în timp ce „nocturnilor” le place să se culce târziu. Cunoaşterea cronotipului poate ajuta la optimizarea performanţei cognitive şi fizice, deoarece vă permite să vă aliniaţi activităţile zilnice cu ritmul circadian natural al corpului. Dar ce înseamnă asta în detaliu?

În studiul, efectuat pe 32 de indivizi, au fost monitorizate excitabilitatea corticală, neuroplasticitatea şi funcţiile cognitive la indivizi cu cronotipuri dimineaţa şi seara. Abilităţile de învăţare motrică şi funcţiile cognitive, cum ar fi memoria de lucru şi atenţia, au fost evaluate în diferite momente cronobiologic preferate şi nepreferate ale zilei.

Rezultatele indică faptul că performanţa în învăţarea motrică şi în funcţiile cognitive este semnificativ mai bună în momentele zilei preferate de cronotip. Această îmbunătăţire a performanţei mentale şi fizice este asociată cu o excitabilitate corticală crescută şi o plasticitate mai mare a creierului, adică capacitatea de a modifica puterea conexiunilor dintre neuroni pe termen lung.

De exemplu, persoanele cu un cronotip de dimineaţă pot fi mai eficienţi la activităţile mentale dimineaţa, în timp ce cei cu un cronotip de seară pot fi mai creativi după-amiaza. Totuşi, cronotipul nu este scris în piatră şi se poate schimba în timp. Poate fi chiar influenţat de obiceiuri precum exerciţiile fizice dimineaţa sau fototerapia sau terapia cu lumină, adică expunerea controlată la lămpi de lumină specifice în anumite momente ale zilei, pentru a influenţa şi regla ritmurile circadiene. O tehnică folosită pentru a trata depresia sezonieră şi depresia bipolară.

Adaptarea timpului activităţilor zilnice la cronotipul şi ritmurile circadiene preferate poate îmbunătăţi eficienţa, satisfacţia şi bunăstarea generală a unei persoane. Acest lucru sugerează că nu există o rutină zilnică universală, adică potrivită pentru toate cronotipurile. Experienţa arată că unii oameni se simt mai energici şi productivi dimineaţa, alţii ating performanţa maximă după-amiaza şi alţii chiar şi seara.

Prin urmare, ceea ce funcţionează pentru unul poate să nu funcţioneze la fel de bine pentru altul. Pentru a vă adapta eficient rutina zilnică la cronotipul dvs., este important să experimentaţi şi să vă observaţi cu atenţie tiparele de somn, nivelul de energie şi de concentrare pe parcursul zilei şi să vă planificaţi activităţile în consecinţă.

Pentru cei care se trezesc devreme, cel mai bine este să se concentreze activitatea fizică, întâlnirile importante şi munca în timpul orelor de dimineaţă şi să rezerve după-amiaza pentru sarcini mai uşoare sau pentru pauze. Cei care au nevoie să-şi detaşeze mintea înainte de odihnă vor găsi probabil avantajos să înceapă munca dimineaţa târziu, pentru a se antrena în jurul orei prânzului şi a termina cu cele mai grele activităţi la amurg.

În fine, o persoană cu cronotip de seară ar putea beneficia de o mai mare flexibilitate a programului de lucru pentru a profita la maximum de orele din zi în care se simte mai activă şi mai concentrată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici