Ce sunt afinele şi de ce merită să le consumi cât mai des? (P)

Urmărește
7049 afișări
Imaginea articolului Ce sunt afinele şi de ce merită să le consumi cât mai des? (P)

Ce sunt afinele şi de ce merită să le consumi cât mai des?

Afinele sunt fructele comestibile de culoare albastru închis care provin dintr-un arbust sau tufiş nord-american cu acelaşi nume. Datorită aromei lor dulci şi acidulate şi a texturii aproape fără seminţe, ele sunt un fruct foarte popular, la fel ca zmeura. Nativii americani au folosit aceste mici fructe de mii de ani. Ei au mâncat fructele de pădure atât în formă proaspătă, cât şi în formă uscată şi au folosit fructele, frunzele, florile, tulpinile şi rădăcinile în scopuri medicinale.

Când este sezonul afinelor?

Ele sunt originare din părţi ale Americii de Nord, unde vremea este blândă. În mod tradiţional, sunt în sezon din aprilie până în septembrie, dar sunt vândute pe tot parcursul anului ca importuri din America de Sud. Aceste fructe de pădure gustoase pot fi găsite în supermarketuri, magazine naturiste şi pieţe de fermieri din întreaga ţară.

Afinele congelate sunt la fel de sănătoase ca şi cele proaspete?

Congelarea fructelor proaspăt culese poate ajuta la păstrarea nutrienţilor pe care cele proaspete le pierd în timp. Fructele congelate au însă mai puţină vitamina C.

Beneficiile consumului de afine

Afinele conţin vitamine, minerale şi antioxidanţi care oferă beneficii notabile pentru sănătate. De exemplu, sunt bogate în vitamina K, care ajută la promovarea sănătăţii inimii. Vitamina este, de asemenea, importantă pentru sănătatea oaselor şi coagularea sângelui.

Alte beneficii pentru sănătate ale afinelor includ:

  • Niveluri ridicate de antioxidanţi

Sunt una dintre cele mai bune surse naturale de antioxidanţi. Se crede că au cele mai ridicate niveluri de antioxidanţi dintre toate fructele sau legumele obişnuite. Antioxidanţii ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi, care sunt molecule dăunătoare pe care corpul tău le produce ca răspuns la lucrurile care pot deteriora celulele.

  • Scăderea nivelului de colesterol

Colesterolul ridicat este periculos pentru inima ta, deoarece acesta şi alte substanţe se pot acumula în arterele tale, care transportă sânge în corpul tău. Se crede că acest proces este declanşat atunci când colesterolul din sânge trece printr-o reacţie chimică numită oxidare. Antioxidanţii din micile fructe ajută la prevenirea oxidării colesterolului.

  • Tensiune arterială scăzută

Consumul regulat poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Compuşii vegetali numiţi antociani, care dau culoarea fructelor, sunt consideraţi responsabili pentru acest beneficiu.

  • Controlul zahărului din sânge

Dacă ai diabet, aceste fructe te pot ajuta să-ţi gestionezi mai bine nivelul zahărului din sânge. Studiile au arătat că un consum regulat poate ajuta la îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină la persoanele cu diabet de tip 2.

  • Digestie mai bună

Conţin fibre alimentare, care îţi ajută sistemul digestiv să funcţioneze fără probleme.

Nutrienţii pe care îi găseşti în micile fructe albastre

O cană cu micile fructe oferă 25% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C şi aproximativ 80 de calorii.

De asemenea are:

  • Proteine: 1 gram;
  • Grăsime: mai puţin de 1 gram;
  • Carbohidraţi: 22 grame;
  • Fibre: 4 grame;
  • Zahăr: 15 grame.

Fructul este o sursă excelentă de:

  • Vitamina C;
  • Vitamina K;
  • Vitamina A;
  • Mangan.

Fructele sălbatice

Fructele sălbatice, cunoscute şi ca tufiş, sunt recoltate ca şi alte tipuri, dar sunt mai mici. Sunt adesea vândute congelate. Conţin un nivel chiar mai mare de antociani decât verii lor mai mari. Antocianinele sunt antioxidanţi care pot ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire, a riscului de cancer şi a leziunilor ADN-ului.

O cană din fructele de pădure sălbatice organice are aproximativ de două ori mai multe fibre şi calciu decât cele de cultură. De asemenea, au ceva mai puţin zahăr şi carbohidraţi. Totuşi, cele de crescătorie au mai multă vitamina C decât cele sălbatice.

Este bun ceaiul din aceste fructe?

Ceaiul poate fi preparat prin înmuierea frunzelor în apă fierbinte pentru a face din acesta o băutură răcoritoare şi cu miros dulce. Unele ceaiuri care se vând în magazine sunt pur şi simplu cu aromă de fructe de pădure şi s-ar putea să nu aibă aceleaşi beneficii ca ceaiul preparat din frunze.

Beneficiile ceaiului de afine

Ceaiul din frunze oferă multe dintre aceleaşi beneficii potenţiale ca şi fructele de pădure, inclusiv:

  • Un sistem imunitar mai puternic - Conţinutul ridicat de vitamina C s-a dovedit că ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar.
  • Antocianinele pe care le conţine îţi pot ajuta, de asemenea, organismul să lupte împotriva infecţiilor.
  • O mai bună funcţionare a creierului - Cercetările timpurii au arătat că unii compuşi găsiţi în frunzele de fructe sălbatice ar putea ajuta la reducerea inflamaţiei care joacă un rol în tulburările cognitive ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer.
  • Controlul colesterolului - Un mic studiu a constatat că micuţii cu risc crescut de colesterol au văzut îmbunătăţiri ale nivelului de grăsime din sânge după ce au băut zilnic ceai din aceste fructe timp de câteva luni.

Nutrienţii pe care îi poţi asimila din ceai

Prepararea ceaiului folosind frunze naturale adaugă mai mulţi nutrienţi băuturii, inclusiv:

  • Vitamina C;
  • Vitamina K;
  • Mangan;
  • Potasiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici