- Home
- Sănătate
- (19.11.2021, 06:48)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce trebuie să faci, ca să te trezeşti devreme şi odihnit
- Principalele efecte ale inerţiei somnului sunt extrem de neplăcute.
- Câteva trucuri pentru a nu te trezi obosit.
- 21% dintre adulţi sunt „bufniţe”, adică devin mai energici abia după apusul soarelui şi se culcă foarte târziu.
Urmărește
2286 afișări
Ce trebuie să faci ca să te trezeşti devreme şi odihnit
Specialiştii spun că, în timp ce dormim, ciclul somnului se repetă de mai multe ori, alternând fazele REM, cele în care visăm, cu fazele non-REM, care sunt cele ale somnului cel mai profund. Trezirea ameţită depinde tocmai de faza în care ne aflăm când se declanşează alarma.
Dacă suntem în faza REM, pe lângă faptul că ne amintim visele pe care le aveam, avem mai multă energie şi mai puţine dificultăţi în a ne ridica din pat. Dacă, in schimb, suntem in faza non-REM, de somn profund, trezirea este mult mai bruscă, deoarece creierul este încetinit de inerţia somnului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Anul ăsta, liderii Democrativei te-au sacrificat. Pe tine, bugetul, țara. 2024 l-ai pierdut pe mâna lor. Puterea ta e în votul tău, de care le e frică
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
-
Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară
-
Georgia: Mihail Kavelashvili, învestit preşedinte al ţării. Zourabichvili: Rămân singurul preşedinte legitim
Principalele efecte ale inerţiei somnului sunt extrem de neplăcute:
@ avem o capacitate de procesare a informaţiilor cu 70% mai lentă;
@ timpii noştri de reacţie sunt cu 360% mai mici;
@ capacitatea de a lua decizii este cu 51% mai proastă.
Câteva trucuri pentru a nu te trezi obosit
Pentru a nu te trezi obosit dimineaţa este important să ţii un program constant pe tot parcursul săptămânii, inclusiv în weekend. Prin urmare, este necesar să mergem la culcare şi să setăm întotdeauna alarma la aceleaşi ore, pentru ca ceasul nostru biologic să nu fie niciodată afectat.
De fapt, atunci când dormim, prin corpul nostru începe să circule cortizolul, un hormon puternic energizant, deja înainte de a ne trezi. Iar dacă trezirea are loc întotdeauna la acelaşi timp, ne putem trezi tocmai când avem un vârf de cortizol şi, în acest fel, suntem mai energici.
Cortizolul, de fapt, creşte nivelul de zahăr din sânge, pentru a alimenta creierul şi muşchii. El ne ajută să ne mişcăm şi să avem mai multă energie şi motivaţie. Dacă, în schimb, dormim dincolo de timpul vârfului cortizolului, nu profităm de beneficiile acestuia şi ne simţim mult mai obosiţi şi avem timpi de recuperare mult mai lenţi.
Acesta este motivul pentru care cei care dorm mai mult în weekend, în loc să se simtă mai vioi pentru că şi-au recăpătat câteva ore de somn, se simt în schimb şi mai obosiţi, pentru că nu au exploatat vârful de cortizol care apare în timpul normal de veghe.
Cum e viaţa de „bufniţă”
Aproximativ 14% dintre adulţi se trezesc imediat ce soarele răsare şi sunt imediat activi. Ei sunt, de asemenea, cei care au cel mai mult succes în viaţă şi câştigă cel mai mult. 21% dintre adulţi, în schimb, sunt „bufniţe”, adică devin mai energici abia după apusul soarelui şi se culcă foarte târziu, în consecinţă având dificultăţi să se trezească dimineaţa devreme.
În general, pentru a nu „suferi”, ideal pentru o „bufniţă” este să facă o treabă care să îi permită să fie operaţională în a doua parte a zilei.
Un truc enervant, dar eficient, este să lăsăm draperiile deschise noaptea, astfel încât ochii noştri să înceapă să perceapă răsăritul şi ceasul biologic să înceapă să ne pregătească pentru trezire.
Lumina soarelui ne ajută să activăm hormonii trezirii şi să ne facă mai reactivi.
Totodată, un bun obicei ar fi să practici stretching, yoga şi gimnastică uşoră de dimineaţa, deoarece sunt activităţi care accelerează bătăile inimii şi, prin urmare, cresc fluxul de sânge către creier.
Astfel, ne activăm mai devreme şi avem, de asemenea, o dispoziţie mai bună. Pentru „bufniţele” care continuă să se simtă obosite în timpul zilei, poate fi în schimb necesar un pui de somn după prânz, dar nu mai mult de 20 de minute, altfel riscă să cadă din nou în efectele nocive ale inerţiei somnului.
Citește pe alephnews.ro: Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O nouă descoperire incredibilă aduce science fiction la realitate: Cum teleportarea cuantică va revoluționa viitorul comunicațiilor
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:44
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. Yermak avertizează asupra posibilităţii de escaladare a războiului hibrid lângă graniţele NATO / Ucraina se concentrează pe garanţiile de securitate înaintea aderării la NATO / Rolul Germaniei în menţinerea păcii în Ucraina depinde de aprobarea Rusiei, spune Merz
-
astăzi, 17:42
Motorină versus benzină – cine câştigă „războiul” carburanţilor, după creşterea accizei?