- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Ce trebuie să ştii despre atacurile de panică, simptome, diagnostic şi metode de tratament
In acest an am auzit vorbindu-se de atacuri de panica, stres si anxietate mai mult ca niciodata. Pandemia coronavirusului a declansat teama, neliniste, ingrijorare, iar problemele economice si sociale care au venit la pachet cu aceasta situatie au cauzat deseori atacuri de panica in randul nostru.
Pentru a intelege ce presupune aceasta afectiune si cum poate fi combatuta am discutat despre atacurile de panica cu doi specialisti, psihoterapeutul Gabriela Bondoc, medic primar psihiatru si profesor doctor Corin Badiu, medic primar endocrinolog, care ne-au raspuns la cateva intrebari pe aceasta tema.
Ce se intampla in timpul atacurilor de panica?
Dr. Corin Badiu: De multe ori atacul de panica este declansat de un fond de stres, de o inadaptare a subiectului la conditiile de mediu, iar aceasta reactie se caracterizeaza printr-o senzatie de strangere de gat, de dificultate in respiratie, de palpitatii, transpiratii, reactia se autoamplifica ducand pana la urma la o senzatie de panica, de moarte iminenta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ce trebuie sa faci ca sa estompezi un atac de panica?
Psihoterapeut Gabriela Bondoc: Atacul de panica poate fi intrerupt in multe feluri. Depinde foarte mult de ceea ce omul a exersat inaintea declansarii unui atac de panica, depinde de abilitatile pe care si le-a dezvoltat pana in acel moment.
Probabil lucrul cel mai important pe care il poate face este sa isi controleze amplitudinea respiratiei. Stim ca in anxietate respiratia devine superficiala si atunci sigur ca daca respiram mai amplu, cu un inspir prelungit si un expir lent si prelungit si el pana in jur de 6 secunde, reusim sa contrabalansam acea respiratie superficiala din atacul de panica si mai mult decat atat sa secretam in corpul nostru acele mici unitati de acetilcolina de care avem nevoie.
In timpul unui atac de panica vorbim de o crestere a hormonilor de stres (acetilcolina si adrenalina) in organism, iar tot ce ni se intampla apoi este declansat de efectele fiziologice in organism ale acestor hormoni de stres si avem nevoie de antimateria, adica dusmanul adrenalinei. Totul in organism este gandit dual si avem nevoie de acetilcolina sa contrabalanseze in mod natural efectele adrenalinei si sa te linisteasca. Genul acesta de respiratie ampla, prelungita, si daca se poate abdominala, ajuta foarte mult la secretia de acetilcolina si la calmarea in mod natural al unui atac de panica.
De asemenea putem sa ne concentram in exteriorul nostru pe diverse forme de stimuli din jurul nostru. Exista un exercitiu si anume 5 - 4 - 3 - 2 - 1, e usor de tinut minte. Ne putem concentra pe cinci lucruri pe care le vedem din exterior, apoi pe patru lucruri pe care le auzim in jurul nostru, pe trei lucruri pe care le pipaim si putem folosi orice obiect sa-l pipaim, inclusiv mana, ceasul sau un lucru la indemana; doua lucruri pe care le mirosim si un lucru pe care il simtim in gura. Poate sa fie chiar si banala noastra saliva, pot fi lucruri absolut la indemana. Aceasta orientare catre exterior ne muta focusul atentiei de pe starile noastre fiziologice pe exterior si calmeaza atacul de panica.
Ce ar trebui sa faca cei din jurul unei persoane care are un atac de panica?
Psihoterapeut Gabriela Bondoc: Sa faciliteze prin reamintire acest gen de respiratie de care vorbeam si sa incerce distragerea atentiei pana la urma. “Hai sa vorbim”, “Hai uite ce s-a intamplat in jurul nostrum”, “Uite ce vaza, emisiune, tablou…”, orice lucru pe care il putem folosi pentru acele cateva secunde de distragere a atentiei care sa intrerupa circuitul, pentru ca vorbim de un circuit reverberant al anxietatii.
Care sunt pasii spre diagnostic atunci cand exista atacuri de panica?
Psihoterapeut Gabriela Bondoc: Atacul de panica te duce aproape invariabil catre a cere ajutor pentru ca este o stare infiorator de greu de suportat de catre o persoana. Marea majoritate merg intai si e foarte bine ca fac asa, cer intai un control cardiologic, unul endocrinologic, unul neurologic si abia apoi ajung si la psihiatru.
Psihiatrul va privi toate aceste analize, va asculta povestea si va cantari gravitatea tulburarii de panica pentru ca sigur poate sa fie o forma usoara sau forma deja agravata, cu agorafobie, iar tratamentul poate sa fie unul fie exclusiv medicamentos, fie exclusiv psihoterapeutic (n.r. cu ajutorul psihologului), fie o combinatie.
Acum s-a mai egalizat distribuirea specialistilor prin faptul ca putem accesa servicii online. Avem si in zone sa zicem mai sarace in psihoterapeuti posibilitatea sa contactam un psiholog si sa facem terapie online, dar in marea majoritate a tarii psihiatrul este singura solutie de multe ori (fiind accesibil) si atunci avem medicatia data de psihiatru ca singura varianta in atacul de panica. Ea este la fel de eficienta ca si interventia psihoterapeutica; ele pot fi recomandate alternativ, si sigur ca exista avantaje care deriva si din combinarea lor.
Mindfulness, ce este si cum ajuta?
Psihoterapeut Gabriela Bondoc: Mindfulness-ul este o forma, daca vreti, de meditatie care poate fi practicata ca meditatie formala sau devine incet incet, prin exercitiu, o forma de a fi, o forma de a fi in orice moment iti aduci aminte si poti sa il faci individual. El a devenit o forma validata stiintific de reducere a suferintelor emotionale; presupune o concentrare a atentiei in mod deliberat catre momentul prezent, si de multe ori asta presupune si o deliberata acceptare a realitatii asa cum este.
Incerc sa fac o diferenta intre acceptare si aprobare. Pentru ca sa accept ca realitatea e asa cum e, inclusiv aceasta pandemie, nu inseamna ca nu imi pasa de ea sau ca sunt ok cu lucrurile care s-au schimbat, ci pur si simplu situatia este asa cum este si vedem ce am de facut de acum incolo. Aceasta focusare pe momentul prezent are si capacitatea de a delimita orice suferinta in timp, pentru ca de foarte multe ori suferinta are tendinta sa fie vazuta in ansamblul ei si asta o face mult mai mare. Focusarea atentiei pe momentul prezent si acceptarea realitatii asa cum este, fara a o judeca, fara a-i pune etichete.
Cum folosim mindfulness in atacurile de panica?
Psihoterapeut Gabriela Bondoc: Este o parte din mindfulness deprinderea conceptului de minte de teflon. Orice se intampla in mintea mea, practic sunt niste reactii chimice, niste mici fulgere electrice care imi trec prin cap, gandurile nu sunt nimic altceva decat un mic fulger care trece prin cap si asa cum vine tot asa pot sa-l las sa plece. In anxietate eu devin infiorator de focusat si de preocupat, oaresicum la intensitate obsesiva, de ce am simptomele care se intampla in corp, intrebandu-ma ce sunt, dandu-le tot felul de semnificatii grave, dar daca pur si simplu reusesc sa trec in acea stare de mindfulness, pe care trebuie sa o exersez inainte ca sa imi devina reflexa, pot sa las gandurile si starile sa vina si sa plece, si sa le observ, sa ma duc in acea zona exersata a mintii in care doar le observ si le las sa plece.
Emotiile si lucrurile care mi se intampla emotional sunt ca niste valuri. Ele nu pot fi oprite asa cum nu poti opri valurile unei mari dar poti invata sa faci surf pe ele. Mindfulness-ul este a face surf pe valurile emotionale ale vietii. Nu avem unde sa ne ascundem de suferinta, de durere, de frica, dar putem invata sa fim mai eficienti in a le face fata.
Putem folosi mindfulness pentru a contracara atacurile de panica pe termen lung?
Psihoterapeut Gabriela Bondoc: Mindfulness-ul este sau are nevoie de o zona din creier care in mod obisnuit nu o folosim, pentru ca noi de foarte multe ori traim fara sa fim constienti de ceea ce ni se intampla si de ceea ce traim moment cu moment. Daca vrem sa folosim mindfulness-ul pentru tratamentul atacurilor de panica, avem nevoie sa-l exersam si abia exersat zi de zi ajunge sa ne aduca, la cerere, acea liniste si calmare de care avem nevoie in atacul de panica.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36