- Home
- Sănătate
- (28.10.2023, 09:03)
- Daniel Contescu
Cel mai bun moment pentru a lua cina, conform ştiinţei. Nu este ceea ce crezi
- Orele de masă afectează greutatea şi consumul de calorii.
- Dar, când este cel mai bun moment pentru a lua cina?
- Un studiu recent oferă răspunsul.
Urmărește
3625 afișări
Ora cinei variază de la 19:30 la 21:30, mulţi crezând că, mâncând mai târziu le va ţine de foame peste noapte. Dar, există un moment ideal pentru cină? Un nou studiu pare să aibă răspunsul la această întrebare.
„Am vrut să testăm mecanismele care explică de ce mâncatul târziu creşte riscul de obezitate”, explică Frank Scheer, directorul programului de crono-biologie medicală la Brigham Division of Sleep and Circadian Disorders din Boston (SUA). „Cercetările anterioare au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, creşterea grăsimii corporale şi reducerea scăderii în greutate”.
Cercetatorii au invitat 16 pacienti supraponderali, între 20 si 60 de ani, să urmeze un protocol de mese programate după ce au fost împărţiţi în două grupe: primul cu mese devreme şi celălalt cu aceleşi mese, amânat aproximativ 4 ore mai târziu (de exemplu, primul grup putea mânca în jurul orei 9:00, 13:00 şi 17:00; celălalt grup - în jurul orei 13:00, 17:00 şi 21:00).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Toţi participanţii şi-au înregistrat foamea şi pofta de mâncare. Iar cercetătorii au colectat mostre de sânge şi ţesut adipos, măsurători ale temperaturii corpului şi consumul de energie.
Caloriile se ard mai lent noaptea
Descoperirea a fost că mâncatul mai târziu are efecte profunde asupra foametei şi asupra hormonilor care reglează apetitul: nivelurile de grelină, un hormon care creşte pofta de mâncare, au fost întotdeauna mai mari atunci când participanţii au luat cina mai târziu, suprimând simultan nivelurile de leptine, un hormon care provoacă saţietate. Acest lucru i-a determinat să ardă calorii într-un ritm mai lent şi să formeze mai uşor ţesut adipos.
„În acest studiu, am întrebat dacă momentul în care mâncăm contează”, scrie Nina Vujovic, cercetător în divizia de tulburări de somn şi circadiene la Brigham and Women's Hospital. „Şi am descoperit că mâncatul 4 ore mai târziu face o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte nivelul foametei, modul în care ardem caloriile după mâncare şi modul în care stocăm grăsimi”
Potrivit omului de ştiinţă, acest lucru este în concordanţă cu un corp amplu de cercetări care sugerează că mâncatul mai târziu creşte riscul de obezitate.
Sensibilitatea la insulină
Alte studii spun, de asemenea, că a pune cina mai devreme este de obicei o idee bună: într-o analiză publicată în Obesity Reviews, oamenii de ştiinţă au examinat datele a 9 studii clinice care au implicat 485 de adulţi, constatând că cei care consumă cele mai multe calorii la începutul zilei slăbesc mai mult decât cei care fac invers şi prezintă îmbunătăţiri ale nivelului de zahăr din sânge, al colesterolului şi al sensibilităţii la insulină, indicator al riscului de diabet.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, motivul pentru care cina devreme este mai bună este simplu: suntem mai sensibili la insulină la începutul zilei, ceea ce înseamnă că muşchii sunt capabili să absoarbă şi să o utilizeze mai bine glucoza din sânge. Dar, pe măsură ce ziua trece, devenim din ce în ce mai puţin sensibili la insulină. Noaptea, celulele beta producătoare de insulină ale pancreasului devin lente şi mai puţin sensibile la creşterea zahărului din sânge.
Un alt factor important este lipaza sensibilă la hormoni, o enzimă care eliberează grăsimea din celulele noastre adipoase: este în general mai activă noaptea, pentru a oferi corpului nostru energia necesară pentru a ne menţine organele funcţionale în timp ce dormim.
Dar, potrivit Martei Garaulet, expert în nutriţie la Universitatea din Murcia (Spania), intervievată de Washington Post, mâncatul târziu noaptea suprimă această enzimă, împiedicând în esenţă organismul să ardă grăsimile. „Există o mare diferenţă în acest sens între oamenii care iau cina cu 4 ore înainte de a merge la culcare şi cine ia cina cu doar aproximativ o oră înainte de a merge la culcare”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump