China face anual mai multe terapii cu celule stem decât restul lumii. România, locul 2 în Europa

  • China a devenit lider global în ceea ce priveşte numărul de terapii cu celule stem realizate anual.
  • România este pe locul 2 în Europa la recoltarea şi stocarea de celule stem la naştere.
Urmărește
793 afișări
Imaginea articolului China face anual mai multe terapii cu celule stem decât restul lumii. România, locul 2 în Europa

China face anual mai multe terapii cu celule stem decât restul lumii. România, locul 2 în Europa

China a devenit lider global în ceea ce priveşte numărul de terapii cu celule stem realizate anual, depăşind restul lumii printr-o combinaţie de factori ce includ prevalenţa bolilor, infrastructura avansată a sistemului de sănătate şi tehnici inovatoare de transplant.

Un motor important al acestei tendinţe este incidenţa crescută a Talasemiei majore (TM), o afecţiune comună în Asia de Sud-Est, ce necesită numeroase transplanturi de celule stem.

Spitalele chineze sunt dotate pentru astfel de proceduri şi aplică metoda „Haplo-Cord”, care implică folosirea de sânge din cordon ombilical şi donatori haploidentici (parţial compatibili). Această soluţie s-a dovedit eficientă pentru provocarea identificării de donatori în contextul politicii de un singur copil, ceea ce a limitat şansele de a găsi donatori compatibili în cadrul familiei.

În plus, sistemul de sănătate din China oferă acces larg la terapii prin asigurările publice care acoperă majoritatea costurilor, comparativ cu alte ţări, precum India, unde pacienţii suportă cheltuieli mari din buzunar. Acest model face posibilă livrarea rapidă a tratamentelor şi accesul sporit la terapiile cu celule stem.

În România, părinţii care aleg să recolteze celule stem la naştere au la dispoziţie opţiuni importante şi sigure. „Recoltarea placentei în întregime,împreună cu sângele şi ţesutul dincordonul ombilical, oferă cel mai mare număr de celule disponibile pentru viitoare tratamente. Acest lucru poate juca un rol esenţial în sănătatea copilului şi familiei, pe viaţă”, explică dr. Bogdan Coltor, de la Cord Blood Center.

Această metodă, recunoscută la nivel internaţional, oferă şanse suplimentare de utilizare pentru terapii deja aprobate şi în continuă expansiune.

În plus, părinţii din România beneficiază de opţiunea de a accesa tratamente cu celule stem în alte ţări, inclusiv în cele care au un sistem bine pus la punct pentru aceste terapii. Astfel, chiar dacă infrastructura locală este în dezvoltare, prin colaborarea cu centre internaţionale şi accesul la tratamente moderne, familiile din România au oportunităţi reale de a utiliza celulele stem recoltate, la nevoie.

De altfel, România se situează pe locul al doilea în Europa la recoltarea şi stocarea de celule stem la naştere, conform datelor recente. Estimările arată că aproximativ 7% din proaspetele mame din România aleg să recolteze şi să păstreze în condiţii de criogenie celule stem din placentă, sânge şi ţesut ombilical pentru bebeluşul lor, poziţionându-ne pe locul secund în Europa, imediat după Portugalia, care înregistrează o rată de 10%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici