COVID-19 poate dubla riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral la 3 ani după infecţie

Persoanele care au avut COVID-19 pot fi expuse unui risc semnificativ mai mare de probleme cardiace grave pentru o perioadă îndelungată după infectare, sugerează un nou studiu.

Urmărește
316 afișări
Imaginea articolului COVID-19 poate dubla riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral la 3 ani după infecţie

COVID-19 poate dubla riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral la 3 ani după infecţie

Cercetarea a analizat datele medicale a peste un sfert de milion de persoane din baza de date UK Biobank.

Conform principalelor concluzii, persoanele care au avut COVID-19 în 2020 prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi un eveniment cardiac major (atac de cord, accident vascular cerebral sau deces) în următorii trei ani, comparativ cu cei care nu au fost infectaţi, notează CNN.

Pentru pacienţii spitalizaţi cu COVID-19, riscul este de peste trei ori mai mare.

Riscul crescut pare să persiste fără semne de atenuare pe parcursul celor trei ani studiaţi.

Dr. Stanley Hazen, autorul principal al studiului şi şeful departamentului de Ştiinţe Cardiovasculare şi Metabolice de la Cleveland Clinic, a declarat: „Nu există niciun semn de atenuare a acestui risc. Aceasta este de fapt una dintre cele mai surprinzătoare constatări".

Potrivit studiului, COVID-19 pare să fie un factor de risc la fel de puternic pentru viitoarele probleme cardiace ca diabetul sau boala arterială periferică, în cazul pacienţilor spitalizaţi. Persoanele cu grupa de sânge O par să aibă un risc uşor mai scăzut de complicaţii cardiace post-COVID, comparativ cu grupele A, B sau AB.

Pacienţii care au luat aspirină în doze mici nu au prezentat o creştere a riscului de probleme cardiace ulterioare.

Dr. Hooman Allayee, coautor al studiului şi profesor la Universitatea din California de Sud, sugerează că infecţia ar putea destabiliza plăcile din pereţii arterelor, făcându-le mai predispuse la rupere şi formare de cheaguri.

Cercetătorii subliniază importanţa monitorizării atente a sănătăţii cardiovasculare pentru toţi cei care au avut COVID-19, în special pentru cei care au fost la spital.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici