Covid: La 3 ani de la infectare există mai multe riscuri de boli cardiovasculare

Eforturile comunităţii ştiinţifice de a înţelege consecinţele pe termen lung ale infecţiei cu Covid-19 continuă.

Urmărește
802 afișări
Imaginea articolului Covid: La 3 ani de la infectare există mai multe riscuri de boli cardiovasculare

Covid: La 3 ani de la infectare există mai multe riscuri de boli cardiovasculare

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Spitalizare şi Îngrijire San Raffaele (IRCCS) din Roma, în colaborare cu Universitatea Sapienza şi Universitatea Federico II din Napoli, riscul de a dezvolta chiar şi evenimente cardiovasculare grave la pacienţii recuperaţi de Covid- 19 ar putea persista câţiva ani după infecţia iniţială.

Studiul, publicat în revista Cardiovascular Research, a analizat date de la aproximativ 229.000 de pacienţi, inclusiv aproximativ 32.000 care au primit un diagnostic de Covid-19 confirmat prin teste moleculare. Rezultatele investigaţiei relevă că efectele infecţiei cu Covid-19 nu se termină cu recuperarea clinică, ci persistă în timp.

Motivele exacte pentru care Covid-19 creşte riscul de boli cardiovasculare şi de ce acest risc persistă în timp nu sunt încă pe deplin clare. Totuşi, mai multe ipoteze sunt examinate de oamenii de ştiinţă: se presupune că virusul poate afecta direct sau indirect inima şi vasele de sânge, provocând inflamaţii şi coagularea sângelui

O altă ipoteză este că Covid-19 poate declanşa un răspuns autoimun care atacă nu numai virusul, ci şi ţesuturile sănătoase ale inimii şi vaselor de sânge. În plus, Covid-19 poate agrava condiţiile preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul şi bolile pulmonare, ceea ce la rândul său creşte riscul de boli de inimă.

Pe scurt, studiile anterioare, efectuate pe pacienţi internaţi, sugeraseră deja această potenţială corelaţie. Totuşi, noua analiză efectuată pe o populaţie mare, monitorizată pe o perioadă prelungită, relevă un scenariu neaşteptat.

Folosind date de la medicii generalişti ai ASL 1 din Napoli, cercetătorii au comparat pacienţii infectaţi cu virus în perioada 2020-2022 cu populaţia pre-pandemică din perioada de trei ani 2017-2019. Rezultatele au fost semnificative: pacienţii afectaţi de Covid-19 au prezentat o incidenţă dublă a evenimentelor cardiovasculare precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficienţa cardiacă, fibrilaţia atrială şi miopericardita comparativ cu grupul de control.

Implicaţiile acestor rezultate sunt de mare relevanţă clinică şi socială şi sugerează necesitatea unei urmăriri atente pe termen lung a pacienţilor cu Covid-19, pentru a putea preveni şi gestiona prompt orice complicaţii cardiovasculare.

În acest sens, este esenţial ca pacienţii care s-au vindecat de Covid-19 să fie conştienţi de acest risc şi să fie supuşi controalelor medicale regulate fie în cazul unor simptome care sugerează o problemă cardiacă.

Sfatul este ca, dacă aveţi dureri în piept, de exemplu, dificultăţi de respiraţie sau bătăi neregulate ale inimii, este important să consultaţi imediat un medic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici