Creşterea alarmantă a cancerului colorectal în rândul tinerilor: intestinul, factorul-cheie identificat de cercetători

  • Creşterea cazurilor de cancer colorectal la tineri este legată de alimentaţia nesănătoasă şi poluarea chimică.
  • Obezitatea şi inactivitatea fizică sunt factori de risc semnificativi pentru cancerul gastric.
  • Studiile recente explorează impactul microbiomului intestinal şi al substanţelor chimice asupra dezvoltării cancerului colorectal.
Urmărește
849 afișări
Imaginea articolului Creşterea alarmantă a cancerului colorectal în rândul tinerilor: intestinul, factorul-cheie identificat de cercetători

Creşterea alarmantă a cancerului colorectal în rândul tinerilor: intestinul, factorul-cheie identificat de cercetători

Cercetătorii au identificat intestinul ca punct focal al unui fenomen îngrijorător: creşterea cazurilor de cancer gastro-intestinal în rândul persoanelor sub 50 de ani. Cancerul colorectal este deja principala cauză de deces prin cancer în rândul bărbaţilor tineri din SUA, iar tendinţa pare să crească şi în Europa. Specialiştii susţin că factori precum alimentaţia, expunerea la substanţe chimice şi inactivitatea fizică ar putea contribui la acest fenomen îngrijorător, scrie The Wall Street Journal.

În ultimii ani, cercetătorii au observat legături între obezitate, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr şi sedentarism cu riscul de apariţie timpurie a cancerului colorectal. În plus, expunerea la substanţele chimice, cum ar fi microplasticele şi „substanţele chimice veşnice”, este în prezent un subiect intens de cercetare. „Îngrijorările sunt justificate, dar trebuie să acţionăm pe baza datelor ştiinţifice solide”, spune Dr. Andrew Chan, unul dintre cercetătorii care investighează aceste cauze.

Studiile recente sugerează că dieta bogată în grăsimi, alcool şi alimente ultraprocesate poate creşte riscul de cancer colorectal. Echipele de cercetători explorează, de asemenea, influenţa microbiomului intestinal asupra riscurilor de cancer, având în vedere că dezechilibrele bacteriene pot inflama colonul şi favoriza apariţia cancerului. De asemenea, sunt luate în considerare intervenţii precum medicamentele pentru pierderea în greutate sau modificările dietetice ca posibile soluţii pentru prevenirea acestui tip de cancer.

Pe măsură ce cercetările continuă, cercetătorii nu exclud nici impactul poluării luminoase şi al substanţelor chimice din mediu, cum ar fi PFAS, care ar putea modifica ţesuturile intestinale şi ar putea juca un rol în dezvoltarea cancerului colorectal. Deşi nu există încă soluţii clare, progresul este semnificativ, iar studiile continuă să adâncească înţelegerea acestor factori complecşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici