Criza antibioticelor. EMA, invitată să facă mai mult pentru a rezolva problema

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) trebuie să facă mai mult în criza unor antibiotice folosite pe scară largă, potrivit unei scrisori a unui grup de organizaţii europene de pacienţi şi consumatori analizate marţi de Reuters.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Criza antibioticelor. EMA, invitată să facă mai mult pentru a rezolva problema

Scrisoarea adresată Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) vine în contextul în care antibioticele, inclusiv amoxicilina - folosită pentru tratarea infecţiilor bacteriene şi prescrisă adesea pentru infecţii ale urechii şi toracelui la copii - sunt în criză din octombrie.

În scrisoare se spune că măsuri precum înlocuirea amoxicilinei cu alte antibiotice au redus oferta şi măsurile luate pentru a face faţă crizei nu au stăvilit-o.

A existat o creştere a cererii pentru anumite medicamente legată de reapariţia infecţiilor respiratorii după doi ani de restricţii COVID, ceea ce a pus o presiune suplimentară asupra aprovizionării globale. Producătorii de medicamente au redus, de asemenea, producţia atunci când cererea a scăzut în perioada de vârf a pandemiei.

Dar scrisoarea evidenţiază îngrijorările tot mai mari legate de criza prelungită din Europa, chiar şi la sfârşitul iernii.

"Principala cauză principală declarată de producători este o capacitate de producţie insuficientă pentru a face faţă creşterii cererii", se arată în scrisoarea semnată de 11 organizaţii, printre care Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) şi Organizaţia Europeană a Consumatorilor (BEUC).

Consorţiul a cerut EMA să declare criza de antibiotice drept "eveniment major", ceea ce ar însemna că autoritatea de reglementare ar putea coordona acţiunile de remediere a lipsurilor la nivel paneuropean şi ar putea creşte obligaţiile de raportare ale producătorilor.

EMA şi Comisia Europeană nu au răspuns imediat marţi la solicitările de comentarii.

Într-un interviu acordat Reuters la 13 ianuarie, directorul medical al EMA, Steffen Thirstrup, a declarat pentru Reuters că agenţia monitorizează situaţia, dar nu crede că ar trebui clasificată ca eveniment major la acel moment.

De asemenea, EMA şi Comisia au declarat săptămâna trecută că au monitorizat situaţia şi că s-au angajat cu actorii din lanţul de aprovizionare cu medicamente pentru a creşte capacitatea de producţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici