Cum îţi dai seama că nu bei suficientă apă în timpul zilei. Culoarea urinei, un test care nu dă greş

  • Corpul nostru are nevoie de apă: hidratarea fiind esenţială.
  • Deficienţa provoacă scăderi de energie, schimbări de dispoziţie, epuizare.
  • Iată semnalele şi remediile care trebuie luate în calcul.
Urmărește
4750 afișări
Imaginea articolului Cum îţi dai seama că nu bei suficientă apă în timpul zilei. Culoarea urinei, un test care nu dă greş

Cum îţi dai seama că nu bei suficientă apă în timpul zilei. Culoarea urinei, un test care nu dă greş

După-amiaza devreme, să spunem în jurul orei 15.00, capacitatea de concentrare scade, la fel şi energiile. „Fără alchimie anume - explică Flavia Bernini, biolog, nutriţionist -, organismul poate avea nevoie de apă, de un combustibil necesar, cu atât mai mult în perioadele de căldură extremă, dar şi iarna, pentru a funcţiona cât mai bine.

O doză mică este întotdeauna bună: organismul este format, în medie, din 60% apă şi poate pierde până la un litru şi jumătate pe zi. Pentru a menţine o bună hidratare a corpului, se recomandă să beţi cel puţin 1,5-2 litri de apă în fiecare zi. Dacă nu ne place apa plată, ceaiul, ceaiurile din plante şi infuziile vor ajuta la asigurarea unei bune stări de hidratare.

Există o apă de preferat? Cea de la robinet este excelentă. Dacă vrem să facem o distincţie, unele categorii precum sportivele, femeile însărcinate, care alăptează sau femeile aflate la menopauză ar trebui să prefere apa „mediu-minerală”, pentru a asigura aportul corect de săruri minerale”.

Senzaţia de sete este primul semn al unui principiu de deshidratare, dar nu o simţim întotdeauna clar şi de foarte multe ori o confundăm cu un semnal de foame. La vârstnici, setea este mult mai redusă, până când dispare. Dacă apa este rară, efectele psihice şi fizice sunt resimţite rapid. S-au stabilit cele 11 momente ale zilei în care trebuie să consumăm apă.

Iată o prezentare generală a semnelor de avertizare ale unui organism menţinut „uscat”.

Concentrare redusă

„Chiar şi un singur principiu al deshidratării are repercusiuni asupra funcţiilor noastre cognitive, în special în ceea ce priveşte scăderea atenţiei şi concentrării”. Mai multe studii au arătat că subiecţii deshidrataţi fac mai multe greşeli în îndeplinirea sarcinilor simple, dar repetitive.

Apatie, astenie şi lipsă de energie

„90% din plasma sanguină este alcătuită din apă, iar deshidratarea face sângele mai dens şi devine mai dificil de transportat oxigen la fiecare celulă din organism. Nivelurile de energie scad şi predomină o senzaţie de oboseală cronică. Deshidratarea poate implica, de asemenea, mici modificări neurologice care duc adesea la dureri de cap frecvente, afectează starea de spirit, cresc senzaţia de nervozitate şi iritabilitate”.

Arsură în ochi 

„Rareori ne dăm seama de impactul lipsei de hidratare asupra ochilor. Filmul lacrimal este compus în principal din apă: atunci când corpul este deshidratat se poate întâmpla să simţi arsuri, iritaţii, până la dificultăţi vizuale reale. Chiar şi clipirea pleoapelor, ca reacţie la uscarea ochilor, devine mai rapidă şi mai frecventă”.

Dureri musculare 

„Un debut de deshidratare poate avea repercusiuni rapide asupra cartilajelor, care sunt compuse în mare parte din apă. Când acestea din urmă sunt rare, pot apărea dureri articulare şi crampe”.

Semnale de la piele 

„Este cel mai mare organ din corpul nostru, prima ţintă vizibilă a deshidratării continue. Atunci când bem prea puţine lichide, de fapt, apa este eliberată din celulele pielii, pentru a fi redirecţionată către organele vitale. Aceasta se traduce prin uscăciune perceptibilă a pielii, cu pierderea elasticităţii şi accelerarea procesului de îmbătrânire”.

Urină închisă la culoare

„Culoarea urinei este un test excelent, rapid şi imediat pentru a înţelege starea noastră de hidratare. Dacă urina este limpede, hidratarea este bună, dacă apare de culoare galbenă, suntem deshidratati şi este timpul să începem să bem din nou, indiferent dacă avem sau nu senzaţie de sete”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici