Descoperire despre diabetul de tip 2: factorul-surpriză care poate contribui la dezvoltarea bolii

În cazul diabetul zaharat, atenţia la dietă este esenţială, dar, potrivit unui nou studiu, există un alt factor potenţial nociv.

Urmărește
106256 afișări
Imaginea articolului Descoperire despre diabetul de tip 2: factorul-surpriză care poate contribui la dezvoltarea bolii

Descoperire despre diabetul de tip 2: factorul-surpriză care poate contribui la dezvoltarea bolii

Deşi diabetul de tip 2 este o boală cronică (netransmisibilă) caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză din sânge şi se datorează unei modificări a cantităţii sau funcţionării insulinei, conform unui grup de cercetători australieni, aceasta nu depinde doar de modul de a ne hrăni.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Sud, lipsa somnului este, de asemenea, unul dintre factorii declanşatori ai diabetului de tip 2.

Ei au descoperit acest lucru în urma unui studiu în care participanţii cu dificultăţi de somn au avut, de asemenea, tendinţa de a avea mai mulţi indicatori de sănătate cardio-metabolică, în medie, cum ar fi markeri de inflamaţie, colesterol şi greutate corporală - toţi factori care pot creşte probabilitatea de a dezvolta diabetul de tip 2, o boală care afectează peste 422 de milioane de oameni la nivel global.

Dr. Lisa Matricciani, cercetător UniSA, spune că diferite aspecte ale somnului sunt asociate cu factori de risc pentru diabet. „Toată lumea ştie că somnul este important. Dar când ne gândim la somn, ne concentrăm mai ales pe câte ore dormim, când ar trebui să luăm în considerare şi experienţa noastră de somn în ansamblu”, explică ea. „Cât de adânc dormim, când ne culcăm şi ne trezim şi cât de regulate sunt obiceiurile noastre de somn, pot fi la fel de importante ca durata somnului pentru diabetul de tip 2”.

De ce e important somnul

Studiul a evaluat peste 1.000 de adulţi australieni cu o vârstă medie de 45 de ani. Cercetătorii au analizat o serie de caracteristici ale somnului: tulburări de somn auto-raportate, durata, timpul, eficienţa şi variabilitatea de la zi la zi a duratei somnului.

„În acest studiu, am examinat asocierea diferitelor aspecte ale somnului cu factorii de risc pentru diabet şi am găsit o legătură între cei care au somnul tulburat şi cei care erau expuşi riscului de diabet de tip 2”, explică Matricciani.

Descoperirea a fost că cei care au raportat probleme cu somnul aveau, de asemenea, mai multe şanse de a avea un indice de masă corporală mai mare, precum şi markeri sanguini ai colesterolului şi ai inflamaţiei.

„Când vine vorba de criză, ştim că trebuie să ne acordăm prioritate somnului pentru a rămâne sănătoşi. Sunt necesare mai multe cercetări, dar, după cum arată studiul nostru, este important să ne gândim la somn în ansamblu”, conchide omul de ştiinţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici