Digitalizarea, o prioritate pentru sănătate? Ce spun specialiştii

  • Digitalizarea în sănătate trebuie să devină o prioritate.
  • Pacienţii merg la consultaţii cu medicamente în plasă.
  • Digitalizarea în sistemul medical ar reduce birocraţia.
Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Digitalizarea, o prioritate pentru sănătate? Ce spun specialiştii

Digitalizarea, o prioritate pentru sănătate?

România nu stă bine la capitolul digitalizare în sănătate, iar hibele sistemului au ieşit la suprafaţă, când a început pandemia.

Atât pacienţii, cât şi medicii se confruntă cu multe provocări în această perioadă.

Radu Gănescu este bolnav cronic şi preşedinte al unei asociaţii care se ocupă de drepturile pacienţilor oncologici. El spune că digitalizarea în medicină înseamnă timp şi bani, atât pentru pacienţi cât şi pentru autorităţi.

„Eu pentru a merge la un consult medical ca simplu pacient trebuie să-mi iau toate documentele pe care le am. Ceea ce de multe ori nu e normal. De ce? Pentru că s-ar putea să nu am acele hârtii, acele documente, să nu le păstrez ani de zile. Sau s-ar putea să omit nişte lucruri din punct de vede medical, pentru că nu mă pricep”, a spus Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

Şi pentru medici lipsa de digitalizare este o problemă serioasă.

Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul „Marie Curie”, spune că sistemul medical din România este în urmă cu 30 de ani faţă de cele din Occident.

„Dosarul electronic înseamnă pentru mine online, acum în reanimare, o îmbunătăţire urgentă a îngrijirii medicale. Eu văd la timp ceea ce se întâmplă cu pacientul meu, văd date anormale (...) ceva s-a întâmplat şi încă nu sunt alarmate semnele vitale, imediat pot să iau o acţiune. Deci asta înseamnă pentru mine un instrument extraordinar de a îmbunătăţi siguranţa pacientului”, a spus Cătălin Cîrstoveanu, şef ATI nou-născuţi.

Deşi mai avem mult până la un sistem medical digitalizat care să fie perfect funcţional, facem paşi mici în fiecare an.

Hai să vezi care este una dintre noutăţile din domeniul medical românesc.

„Avem un robot, Da Vinci, care permite medicului să vadă în anumite zone unde este dificil de obţinut o perspectivă chirurgicală tradiţională”, a declarat Alin Rădăşanu, Preşedintele Consiliului de Aministraţie al Spitalului Sf. Constantin, Braşov.

„Digitalizarea în medicină este acea revoluţie care transformă focusul medicinei din orientarea către bolnav, în orientarea către menţinerea sănătăţii”, a spus Codruţ Săvulescu, Senior Solution Manager, Huawei România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici