Dr. Denisa Zaharia - 5 reguli de aur pentru sănătatea dentară a copiilor, la inceputul vacantei

La inceputul vacantei de vara, dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonţie, a elaborat un set de 5 reguli de aur pentru sănătatea dentară a copiilor pe termen lung. Numărul copiilor care au intrat în clinicile stomatologice fondate de dr. Denisa Zaharia a crescut cu peste 30% faţă de anul trecut, iar majoritare au fost serviciile de prevenţie, în locul celor de tratare şi intervenţie de odinioară.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Dr. Denisa Zaharia - 5 reguli de aur pentru sănătatea dentară a copiilor, la inceputul vacantei

Dr. Denisa Zaharia - 5 reguli de aur pentru sănătatea dentară a copiilor, la inceputul vacantei

„Avem veşti bune în ceea ce priveşte pacienţii copii, însă este loc şi de mai bine! Părinţii au devenit din ce în ce mai informaţi şi mai preocupaţi de sănătatea dentară a copiilor, iar din ce în ce mai mulţi preşcolari şi şcolari vizitează fără teamă clinicile stomatologice până să apară probleme care să implice durere sau proceduri complicate. Există însă nenumăraţi copii care încă nu ştiu regulile de îngrijire dentară şi foarte mulţi părinţi, crescuţi cu teama de stomatolog, care amână să-i ducă pe cei mici la medic de teama durerii.”, a declarat dr. Denisa Zaharia care vine în sprijinul părinţilor cu un set de 5 reguli de aur care să îi ţină pe cei mici departe de problemele dentare.   

1. Dinţii de lapte au nevoie de îngrijire, chiar dacă se vor schimba, pentru că ei afectează dentiţia permanentă!

  • Cariile neglijate la nivelul dinţilor de lapte duc la probleme ce afectează următoarea dentiţie, adică dinţii permanenţi, astfel apare nevoia stomatologiei pediatrice. Trebuie să începeţi periajul dinţilor copiilor imediat după apariţia primului dinţisor, adică de la vârsta de 5-6 luni să  iniţiaţi educaţia de sănătate orală şi să vă învăţaţi copilul să se spele pe dinţi de 2 ori pe zi.

​2. Spălatul pe dinţi de 2 ori pe zi – regulă fără NICIO excepţie!

- Copiii vor fi educaţi spre o igienă dentară corectă prin formarea de obiceiuri sănătoase de la care nu trebuie nicio abatere nici pe motiv de oboseală, nici de oră înaintată, nici de grabă. Orice abatere va crea un precedent! 

*Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinţi la început, până la 2 -3 ani şi apoi trebuie să îl supravegheze până la 6 ani.

*este indicat să utilizăm o pastă de dinţi cu fluor adaptată vârstei, care se aplică pe periuţă cât un bob de mazăre

*Periuţa trebuie să aibă peri moi şi să se folosească mai întâi pe suprafeţele interioare ale dinţilor, de la gingie spre vârful dintelui, şi apoi pe suprafeţele exterioare

3. Obiceiurile vicioase precum suzeta sau suptul degetului eliminate până la 2 ani!

- După 2 ani, aceste obiceiuri pot influenţa negativ dezvoltarea maxilarelor şi erupţia dinţilor, putând favoriza apariţia anomaliilor dento-maxilare. Copilul trebuie dezobişnuit prin încurajare, nu trebuie certat, el trebuie lăudat atunci când nu suge degetul sau nu utilizează suzeta. Ne putem ajuta de aplicarea unor soluţii cu gust amar pentru descurajare.

4. Prima vizită la stomatolog şi abordarea relaxată a schimbarii dentiţiei de lapte!

Este important ca cei mici să fie familiarizaţi cu vizitele periodice la medici stomatologi care deţin abilităţi în relaţionarea cu copiii. Prin monitorizarea o dată la 6 luni a creşterii şi dezvoltării dinţilor, medicii pot anticipa eventualele probleme dentare la copii, intervenind la timp pentru rezolvarea acestora.

Periajul zilnic efectuat acasa, trebuie completat cu tratamente specifice copiilor in cabinetul stomatologic:

*însuşirea unei tehnici corecte de periaj şi informarea adaptată cu privire la schimbarea dentiţiei

* igienizarea profesională în cabinet

*aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni

*sigilarea şanţurilor dentare - metodă de prevenţie eficientă, care împiedică apariţia cariilor.

5. Controlul ortodontic – esenţial înainte de schimbarea dentiţiei de lapte!

Obiectivele tratamentului ortodontic sunt obţinerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos şi echilibrat, dar şi o muşcătură funcţională, sănătate la nivelul dinţilor, gingiilor, muşchilor şi articulaţiei temporo-mandibulare. Se recomandă efectuarea unui prim consult de către medicul specialist ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, acesta fiind cel care poate aprecia daca există o dezvoltare corectă a maxilarelor, dacă dinţii au spaţiu suficient pe arcadă pentru erupţie. Medicul ortodont stabileşte momentul intervenţiei şi ce fel de aparat trebuie aplicat, dacă dinţii permanenţi nu erup sau erup într-o poziţie incorectă. La copii şi adolescenţi, pentru că sunt în perioada de creştere, rezultatele se obţin mai uşor, mai rapid şi pe termen mai lung, faţă de adulţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici