”Vacanţa de vară este, din păcate, o perioadă în care diversi factori influenteaza aparitia problemelor dentare la copii din cauza consumului în exces de sucuri sau dulciuri şi a igienei dentare precare sau neglijate faţă de perioada activă de şcoală, când toţi copiii au program mai ordonat şi mai disciplinat. Cariile dentare, coloraţiile, diverse probleme legate de erupţia dinţilor sunt cele mai des întâlnite afecţiuni dentare la copii pe timpul vacanţei de vară”, subliniază dr. Denisa Zaharia, fondator al unei clinici stomatologice de top, prezente pe piaţa din Bucureşti de peste 14 ani.
Necesitatea controlului stomatologic la copii înainte de începerea şcolii este impusă atât de riscul agravării problemelor dentare apărute pe perioada verii, cât şi de asigurarea prevenţiei şi a sănătăţii dinţilor pentru o perioadă ce va veni oricum cu un surplus de stres şi oboseală pentru orice copil.
”Părinţii sunt principalii responsabili de sănătatea orală a copiilor, trebuie să înţeleagă importanţa detectării afecţiunilor dentare în stare incipientă, altfel încât să evite apariţia unor complicaţii, abcese dentare însoţite de durere, dificultăţi în masticaţie sau vorbire. Durerea dentară este principala durere din perioada copilăriei şi este foarte simplu să o evităm printr-un consult periodic, într-o perioadă mai puţin aglomerată de alte tipuri de activităţi”, recomandă dr. Denisa Zaharia care subliniază faptul că procentul copiilor care se prezintă la control stomatologic a crescut cu 30% faţă de ultimii ani, ceea ce înseamnă o conştientizare a importanţei sănătăţii dentare încă de la vârste fragede.
Controlul de toamnă la copii trebuie să aibă câteva obiective clare, după părerea medicului stomatolog: ”Recomandăm efectuarea unui consult stomatologic în cadrul căruia verificăm statusul cavităţii orale, insistăm asupra măsurilor preventive, pe însuşirea tehnicilor corecte de periaj, pe sigilări, aplicări ale unor geluri concentarte cu fluor pentru a preveni apariţia cariilor sau intervenim curativ, prin tratamentul leziunilor carioase prezente, prin extracţia unor dinţi temporari care pot bloca o erupţie normală sau diagnosticăm prezenţa unei anomalii dentare. Este esenţial să depistăm şi să tratăm eventualele probleme dentare prezente pentru a nu suprapune vizitele la stomatolog peste programul şcolar, când copilul este mai obosit şi anxios.”, explică dr. Denisa Zaharia care încurajează şi începerea tratamentelor ortodontice, acolo unde este cazul, la finalul verii, astfel incat copiii sa se obisnuiasca cu apartul dentar pana la începerea studiilor.
Dr. Denisa Zaharia subliniază părinţilor şi importanţa prezenţei unui kit de îngrijire dentară în ghiozdanul fiecărui copil, mai ales dacă acesta este purtător de aparat dentar, care să cuprindă câteva elemente esenţiale pentru igienă şi protecţie: ”Atunci când copilul are un program prelungit în care este inclusă şi masa, este important ca el să aibă în pachet un kit care să cuprindă periuţă clasică şi periuţă interdentară pentru igienizare, iar dacă este şi purtător de aparat dentar, este esenţial să aibă pe parcursul zilei ceară ortodontică pentru bracketuri”, informează dr. Denisa Zaharia care pregăteşte inaugurarea celei de-a doua clinici PerfectDent de pe piaţă, de data aceasta dedicată exclusiv pacienţilor copii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.