- Home
- Sănătate
- (07.06.2023, 16:42)
- Daniel Contescu
Este bun sau rău somnul de după-amiază? Răspunsul expertului ne trezeşte la realitate
Reprizele de somn de după-amiază nu trebuie să dureze niciodată mai mult de 20 de minute, iar în unele cazuri ar trebui evitate.
Urmărește
40799 afișări
Pentru unii, somnul de după-amiază este aproape un ritual care se repetă după prânz în fiecare zi, atunci când angajamentele, de serviciu sau de altă natură, îl permit. În schimb, altcineva îl consideră o pierdere de timp. Dar, care este efectul somnului?
Unul dintre motivele fundamentale pentru care dormim este că în timpul somnului recuperăm energiile cheltuite în timpul zilei, astfel încât să avem suficient pentru a face faţă angajamentelor din partea a doua a zilei.
„Este un proces similar cu alimentele. Mai simplu spus, motivul pentru care mâncăm este că alimentele ne refac nutrienţii arşi. La fel ca alimentaţia, şi somnul urmează o logică de recuperare”, observă profesorul Luigi De Gennaro, profesor titular de Psihobiologie şi Psihologie Fiziologică al Departamentului de Psihologie de la Universitatea La Sapienza din Roma şi secretar al Aims (Asociaţia Italiană a Somnului).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Dacă plănuieşti o cină bună, nu trebuie să te răsfeţi cu un aperitiv bogat, altfel rişti să te aşezi la masă fără poftă de mâncare. Urmând acelaşi principiu, se poate înţelege că somnul de după-amiază poate avea sau nu efecte pozitive.
Aplicând acest principiu, cei care nu se odihnesc bine în timpul nopţii (şi mai ales cei care suferă de insomnie) nu ar trebui să tragă un pui de somn după prânz.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele care dorm bine noaptea şi se trezesc odihniţi. De fapt, în ambele cazuri, cu un pui de somn de după-amiază, există riscul de a ajunge la culcare fără o presiune adecvată faţă de somn, întâmpinând multe dificultăţi în a adormi.
E util dacă te culci târziu şi te trezeşti devreme
Mai ales dacă suferi de insomnie, s-ar putea să simţi nevoia să tragi un pui de somn după prânz, dar acest lucru va înrăutăţi situaţia, pentru că va fi şi mai greu să adormi noaptea.
Mai ales vara, se poate întîmpla să te culci mai târziu decât de obicei şi să te trezeşti devreme a doua zi. În aceste cazuri, dacă nu ai probleme de insomnie, un pui de somn de după-amiază te ajută să-ţi recuperezi energia.
„Aşa cum demonstrează numeroase cercetări ştiinţifice, în astfel de circumstanţe un pui de somn scurt după prânz are efecte pozitive asupra eficienţei fizice şi psihice”, subliniază profesorul De Gennaro.
Chiar şi în circumstanţele în care este indicat, somnul de după-amiază nu trebuie să fie prea lung. De altfel, dacă este mai mare de 20 de minute, efectele negative le depăşesc pe cele pozitive şi sunt afectate aspectele motorii, cognitive şi comportamentale. Acest lucru se datorează unui mecanism specific numit inerţia somnului.
Somnul din primele 90 de minute este împărţit în faze de somn profund şi faze de somn superficial. „Primele 20 de minute de odihnă de după adormire sunt urmate de somn profund.
Chiar şi dimineaţa şi după ce te-ai odihnit bine se poate întâmpla să te trezeşti puţin ameţit din cauza inerţiei somnului, care este cu atât mai lung cu cât somnul profund a fost mai lung. Prin urmare, dacă dormi mai mult de 20 de minute după-amiaza, când te trezeşti eşti mai puţin eficient decât înainte”, conchide profesorul De Gennaro.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe