Exerciţiul care îţi face pielea să pară mai tânără

Un studiu japonez explică modul în care un anumit tip de exerciţii fizice are şi efecte benefice asupra pielii.

Urmărește
644 afișări
Imaginea articolului Exerciţiul care îţi face pielea să pară mai tânără

Exerciţiul care îţi face pielea să pară mai tânără

Într-o lume aflată în permanentă căutare pentru un remediu miraculos care să menţină pielea să arate tânără şi proaspătă, ar putea fi o surpriză să afli că soluţia nu se găseşte într-un borcan cu cremă sau într-un tratament de înfrumuseţare costisitor. Cheia pentru a avea o piele mai tânără constă în ceva complet diferit şi neaşteptat: activitatea fizică.

Un studiu publicat în Scientific Reports a constatat că atât exerciţiile aerobice, cât şi antrenamentul cu greutăţi modifică expresia genelor şi îmbunătăţesc sănătatea de bază a celulelor şi ţesuturilor pielii faciale.

Cu toate acestea, antrenamentele de forţă/anduranţă par să producă cele mai mari beneficii, potrivit cercetătorilor. Prin urmare, ridicarea greutăţilor nu numai că îmbunătăţeşte funcţia musculară, ci şi face pielea să pară mai tânără.

Studiul, intitulat „Antrenamentul de rezistenţă întinereşte pielea îmbătrânită prin reducerea factorilor inflamatori circulanţi şi prin îmbunătăţirea matricelor extracelulare dermice”, a fost realizat de o echipă de cercetători condusă de Shu Nishikori şi de Satoshi Fujita, de la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto (Japonia), şi a implicat 56 de femei sedentare de vârstă mijlocie.

Scopul a fost de a compara efectele antrenamentului aerobic (AT) şi antrenamentului de forţă/anduranţă (RT) asupra îmbătrânirii pielii. Este cunoscută a fi o strategie eficientă împotriva îmbătrânirii (inclusiv cea a pielii), efectele antrenamentului cu greutăţi nu fuseseră anterior studiate în profunzime.

Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: un grup a urmat un program de antrenament aerobic, în timp ce celălalt a urmat un program de antrenament cu greutăţi timp de 16 săptămâni.

Rezultatul? La sfârşitul celor 16 săptămâni, pielea feţei tuturor participanţilor arăta diferit: a arătat o elasticitate mai bună, adică era mai puţin lăsată. Matricea extracelulară, sau schelele biologice care oferă structură ţesutului pielii, a fost, de asemenea, mai densă, în timp ce genele implicate în crearea colagenului pielii au fost mai active.

Antrenamentul a stimulat genele

Dar numai antrenamentul cu greutăţi a crescut şi grosimea stratului dermic, stimulând activitatea mai multor gene specializate care pompează proteine concepute pentru a construi şi întări ţesutul conjunctiv.

Ceea ce, potrivit cercetătorilor, sugerează că pielea este puternic influenţată nu doar de factori externi precum razele UV şi uscăciunea. „Dar şi din factori interni, cum ar fi expresia genelor şi inflamaţia, care se pot schimba atunci când faceţi exerciţii”.

Acesta este primul studiu care arată diferite efecte ale antrenamentului aerobic şi cu greutăţi asupra îmbătrânirii pielii şi identifică principalii factori implicaţi în întinerirea pielii indusă de antrenamentul de forţă/anduranţă.

Deşi eşantionul de participanţi a fost relativ mic şi nu a existat niciun grup de control, rezultatele „par rezonabile”, dacă nu chiar definitive, potrivit cercetătorilor. În timp ce studii mai ample sunt necesare pentru a confirma concluziile oamenilor de ştiinţă de la Kyoto, Fujita speră că studiul său va „încuraja mulţi oameni să dobândească obiceiuri de exerciţii fizice”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici