- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Există vreo legătură între atacurile de panică şi tiroidă sau menopauză? Medicul răspunde
Perioada de criza prin care trecem a generat un stres crescut in cadrul populatiei, iar in randul multora exista tendinta de a asocia diverse afectiuni in virtutea miturilor care circula continuu. Atacurile de panica sunt uneori ignorate ca importanta, iar cauzele si simptomele lor sunt puse pe seama altor afectiuni sau conditii.
Profesorul doctor Corin Badiu, medic primar endocrinolog, ne raspunde la intrebarile despre atacurile de panica si tiroida, perioada de menopauza, respectiv sarcina.
Exista o legatura intre dereglarile tiroidei si atacurile de panica?
Prof. Dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog: Exista un concept oarecum folcloristic ca intre tiroida si atacurile de panica exista o legatura. De multe ori conditia de atac de panica este declansata de un fond de stress, de o inadaptare a subiectului la conditiile de mediu, si aceasta reactie se caracterizeaza printr-o senzatie de strangere de gat, de dificultate in respiratie, de palpitatii, transpiratii, si aceasta reactie se autoamplifica, ducand pana la urma la o reactie de panica, de moarte iminenta. Omul nu stie ce se intampla. Senzatia asta de strangere de gat se suprapune anatomic cu locul normal al tiroidei, si de aici ce va spuneam, legatura folcloristica dintre atacul de panica si tiroida.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Nu exista o legatura cauza-efect. Sunt situatii rar intalnite in care o persoana cu hipertiroidie este mai irascibila, mai alerta si implicit mai sensibila. Atacurile de panica sunt mult mai frecvent determinate de o conditie socioculturala a subiectului si pana la urma este modul in care noi ne adaptam la evenimentele din mediu. Aceste evenimente oricum au loc, insa modul in care noi le percepem poate sa genereze o stare de panica sau dimpotriva, unii sunt foarte bine adaptati si se comporta ca si cum nimic nu s ar fi intamplat.
Menopauza favorizeaza atacurile de panica?
Prof. Dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog: Conditia de menopauza, ca si conditia de hipertiroidie, poate sa favorizeze atacul de panica pentru ca sunt niste stari neurovegetative determinate de variatii ale profilului hormonal. Scaderea nivelului de estrogen la menopauza duce la stari de sensibilitate crescuta, de labilitate psihoafectiva, de valuri de caldura, si toate acestea pot sa faciliteze aparitia unor atacuri de panica, dar nu toate femeile la menopauza fac atacuri de panica. Adica peste asta trebuie sa fie un anumit profil psihologic si o anumita conditie de tip socioprofesional, sa ii spunem, care sa faciliteze atacurile.
Atacurile de panica apar mereu la femeile insarcinate?
Prof. Dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog: In sarcina, gravida are in plus grija copilului, si orice se intampla cu copilul si mai ales lucruri pe care nu le intelege pot sa declanseze asemenea stari, si de asemenea sunt variatii ale profilului hormonal in sarcina care predispun gravida la asemenea situatii.
In plus in spatele unei stari de genul acesta la o gravida pot exista variatii tensionale, poate sa fie o hipertensiune de sarcina. Multe lucruri se pot intampla in sarcina care sa fie mascate de asa-zisul atac de panica, deci la o gravida trebuie sa fim foarte precauti si orice stare acuta aparuta in starea ei psihologica trebuie interpretata cu precautie si trebuie verificata de catre cei care o au in urmarire.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36