Glicemia: la ce oră este bine să te antrenezi, pentru a-i scădea nivelul

Un nou studiu spune că până şi ora din zi (sau din noapte) poate face diferenţa.

399 afișări
Imaginea articolului Glicemia: la ce oră este bine să te antrenezi, pentru a-i scădea nivelul

Un studiu recent făcut de Universitatea din Granada (Spania) a constatat că în anumite ore ale zilei poate fi mai uşor de optimizat beneficiile exerciţiului fizic asupra sănătăţii metabolice.

Dacă doriţi să reduceţi nivelul zahărului din sânge - în special adulţii supraponderali sau obezi - cel mai bun moment pentru a face mişcare este după întuneric.

Oamenii de ştiinţă au observat că exerciţiile fizice moderate sau intense efectuate în timpul serii pare să sporească capacitatea organismului de a regla glicemia. Un efect probabil legat de ritmurile circadiene şi de modul în care corpul nostru răspunde la stimuli, în diferite momente ale zilei.

Studiul a examinat 186 de adulţi sedentari, supraponderali sau obezi care au avut cel puţin o tulburare metabolică, cum ar fi hipertensiune arterială sau colesterol crescut. Timp de 14 zile consecutive, toţi participanţii au purtat un accelerometru la încheietura mâinii, pentru a monitoriza activitatea fizică şi un dispozitiv de monitorizare continuă a glicemiei, pentru a măsura nivelul zahărului din sânge 24 de ore pe zi.

Apoi, comparând nivelurile individuale ale participanţilor în zile diferite a dezvăluit că - atunci când a fost vorba de optimizarea zahărului din sânge - exerciţiile de seară au câştigat. În zilele în care participanţii îşi făceau cea mai mare parte a activităţii între orele 18:00 şi miezul nopţii, glicemia medie pe 24 de ore a fost cu aproximativ 1,26 mg/dl mai mică decât în ​​zilele inactive.

Beneficiile au fost şi mai pronunţate noaptea, cu o scădere medie a glucozei pe timp de noapte de 2,16 mg/dl. În special, efectul hipoglicemiant al exerciţiilor de seară a fost mai puternic la cei care aveau deja o reglare afectată a glucozei, sugerând că această strategie ar putea fi utilă pentru cei care prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet.

„Rezultatele noastre evidenţiază faptul că, în practica clinică, personalul sportiv şi medical certificat ar trebui să ia în considerare momentul optim al zilei pentru a îmbunătăţi eficacitatea programelor de exerciţii şi activitate fizică pe care le prescriu”, comentează Jonatan R. Ruiz, profesor de activitate fizică şi sănătate la Universitatea din Granada.

Deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a dezlega pe deplin mecanismele şi pentru a determina dacă aceste constatări pot fi extinse la alte populaţii, cum ar fi adulţii în vârstă sau persoanele cu diabet, studiul oferă un punct de plecare interesant pentru regândirea prescrierii de medicamente. activitate.

Pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească sănătatea metabolică, urmărirea activităţilor de după-amiază şi de seară ar putea fi o strategie câştigătoare. Atenţie însă: cercetătorii avertizează că scopul nu ar trebui să fie concentrarea întregului exerciţiu într-un singur interval de timp.

Cea mai bună abordare este să rămâneţi activ cât mai mult posibil şi să evitaţi perioadele lungi de sedentarism. Dacă cea mai mare parte a activităţii fizice are loc după-amiaza sau seara, controlul glucozei ar putea primi acest avantaj suplimentar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici