În aşteptarea vaccinului anti COVID-19, munca depusă ani de zile pentru a învinge alte infecţii e în pericol. Temerile experţilor americani

  • Experţii americani se tem că SARS-CoV-2 va facilita, indirect, răspândirea altor virusuri
  • Întârzierea vaccinărilor şi lipsa concentrării asupra focarelor non COVID-19 sunt principalii factori de risc
  • În atenţia specialiştilor este acum şi răspândirea virusului care provoacă poliomielita
Urmărește
1749 afișări
Imaginea articolului În aşteptarea vaccinului anti COVID-19, munca depusă ani de zile pentru a învinge alte infecţii e în pericol. Temerile experţilor americani

FOTO: Profimedia

Organizaţia americană de Sănătate PAHO recomandă atenta supraveghere a situaţiei vaccinărior împotriva poliomielitei, pentru a preveni un posibil focar.

„Deşi am mai învins în trecut poliomielita, dacă permitem ca rata vaccinărilor să scadă şi să devină prea mică ne vom afla încă o dată supuşi riscului răspândirii comunitare a virusului”, spune Carissa Etienne, director al PAHO. „De aceea, e mai important ca niciodată să facem tot ce ne stă în puteri pentru a susţine eliminarea poliomielitei în regiunea noastră, aşteptând ca şi alte ţări ale lumii să atingă acelaşi obiectiv.”

Pandemia a pus presiune pe sistemele medicale şi a scos la iveală lipsuri, dar şi puncte tari pe care ne putem sprijini în lupta cu noul coronavirus. Sistemele de imunizare şi supraveghere epidemiologică sunt acum în vizorul public, iar informaţii despre vaccinarea antivirală au ajuns pe buzele multora.

„În timpul pandemiei, trebuie să depunem eforturi mult mai mari şi să lucrăm din greu pentru a nu irosi tot ce am construit în timp”, spune Cuauhtemoc Ruiz Matus, şeful Programului de Imunizare al PAHO.

Vaccinul împotriva poliomielitei a acoperit în perioada 2016-2019 aproximativ 85%-87% din populaţia americană, potrivit raportărilor organizaţiei citate de CNN. În 2020, rata ar putea fi mai mică „din cauza întreruperii activităţilor de asistenţă medicală primară cauzate de pandemia COVID-19.”

Virusul poliomielitei a fost într-o vreme extrem de răspândit. În special la copiii mici, acesta poate afecta nervii, slăbind muşchii şi provocând chiar paralizie. Nu există tratament pentru poliomielită, dar vaccinarea s-a dovedit eficientă în prevenirea îmbolnăvirii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici