Inteligenţa artificială îmbunătăţeşte rata de detectare a cancerului de sân cu 20 la sută

Inteligenţa artificială este capabilă să detecteze cu precizie cu 20% mai multe cazuri de cancer de sân din mamografii decât screeningul tradiţional efectuat de radiologi, potrivit primelor rezultate ale unui studiu suedez publicat pe 1 august 2023.

Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială îmbunătăţeşte rata de detectare a cancerului de sân cu 20 la sută

Sursa: Hepta/Mediafax Foto

Acesta este primul studiu controlat randomizat care analizează utilizarea inteligenţei artificiale în screeningul cancerului de sân şi vine în contextul în care tehnologia şi modul în care este reglementată se schimbă dramatic.

Rezultatele intermediare, publicate marţi seara în Lancet Oncology, au constatat că utilizarea analizei mamografiilor cu ajutorul inteligenţei artificiale (A.I.), alături de unul sau doi radiologi, a fost la fel de bună ca şi utilizarea a doi radiologi fără ajutorul AI şi chiar a dus la detectarea a cu 20 % mai multe tipuri de cancer.

De asemenea, s-a înregistrat o reducere semnificativă a volumului de muncă pentru radiologi, medicii fiind nevoiţi să petreacă cu 44% mai puţin timp pentru citirea mamografiilor, relatează POLITICO.

Studiul, care este încă în curs de desfăşurare, a fost efectuat în Suedia şi a analizat peste 80.000 de femei. Jumătate dintre participante au fost analizate de doi radiologi fără ajutorul A.I., în timp ce cealaltă jumătate a avut mamografiile analizate de inteligenţa artificială şi de un radiograf, cu excepţia cazurilor în care inteligenţa artificială a generat cel mai mare scor de risc, caz în care au fost evaluate de doi radiologi.

Rezultatele vin pe fondul unei creşteri semnificative a interesului în jurul oportunităţilor şi riscurilor potenţiale pe care inteligenţa artificială le prezintă pentru medicină şi pentru lume în general. Inteligenţa artificială este din ce în ce mai mult implementată în medicină, dar există, de asemenea, preocupări cu privire la modul în care algoritmii sunt instruiţi şi validaţi în aceste medii, precum şi cu privire la potenţialul de supradiagnosticare.

Între timp, UE plănuieşte o reglementare strictă în ceea ce priveşte utilizarea A.I., iar Agenţia Europeană pentru Medicamente lucrează la evaluarea riscurilor şi beneficiilor tehnologiei pentru dezvoltarea de medicamente.

Mai sunt multe de făcut

În ciuda rezultatelor pozitive, autoarea principală Kristina Lång de la Universitatea Lund din Suedia a declarat că rezultatele intermediare privind siguranţa "nu sunt suficiente pentru a confirma că inteligenţa artificială este pregătită pentru a fi implementată în screeningul mamografic". Lång şi colegii săi aşteaptă alte rezultate ale studiului care vor indica dacă utilizarea inteligenţa artificială reduce numărul de cazuri de cancer detectate între screening-uri şi, astfel, dacă merită să fie implementată.

"Cel mai mare potenţial al inteligenţei artificiale în acest moment este că ar putea permite radiologilor să fie mai puţin împovăraţi de volumul excesiv de lectură", a spus Lång. Ea a spus că inteligenţa artificială ar putea elimina necesitatea ca un al doilea radiolog să citească mamografia, permiţând radiologilor să ajute mai mulţi pacienţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici